Külföld

Még nem biztos, hogy posztumusz kegyelmet kap George Floyd

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 16:28

A fehér rendőr által meggyilkolt, jelképpé vált afro-amerikai férfit 2004-ben 10 hónap börtönre ítélték 10 dollárnyi kábítószer eladásáért. 

Greg Abbott Texas állam republikánus kormányzója egyelőre nem hajlandó elárulni a közvéleménynek, hogy karácsony alkalmából posztumusz kegyelemben részesíti-e az afro-amerikai George Floydot. A férfit 2020. májusában ölte meg az egyesült államokbeli Minneapolisban egy fehér rendőr, aki kilenc percig térdelt a fulladozó George Floyd nyakán. Floyd a rendőri rasszizmussal szembeszálló mozgalom jelképévé vált, azonban a férfi büntetett előélettel rendelkezik: 2004-ben például Texas államban, Houston városában 10 hónap börtönre ítélték 10 dollár értékű crack (egyfajta kristályos kokainszármazék) eladásáért, miután bűnösnek vallotta magát.

A Guardian cikke szerint azonban Floyd 2004-es letartóztatását egy olyan rendőr hajtotta végre, akinek a szavahihetősége azóta megkérdőjeleződött. Az ügyészek egy 2019-es eset után kezdték újratárgyalni azokat az ügyeket, amelyek a korábban houstoni rendőrként dolgozó Gerald Goineshez kötődtek. Az ügyészek szerint például egy esetben Goines hazudott, hogy házkutatási parancsot szerezzen egy razziához, amelyben egy házaspár meghalt. A Harris megyei kerületi ügyész, Kim Ogg hivatala több mint 160, Goineshez köthető drogügyben hozott ítéletet vizsgált felül. A volt rendőr ártatlannak vallotta magát, ügyvédei pedig azzal vádolják Oggot, hogy csak politikai haszonszerzés céljából indította el a felülvizsgálatot.

A texasi feltételes szabadlábra helyezési bizottság idén októberben egyhangúlag javasolta Floyd kegyelemben részesítését. Texas történetében eddig csak egyetlen esetben adott valakinek posztomusz kegyelmet a kormányzó.

Nyitókép: Tüntetők vonulnak Minneapolisban a bíróság épülete felé 2021. április 19-én, miután az esküdtszék megkezdte a döntéshozatalt Derek Chauvin, az afroamerikai George Floyd halálának okozásával vádolt korábbi rendőr perében. – Fotó: Craig Lassig / EPA / MTI

#Külföld#george floyd#usa#egyesült államok#kegyelem#drog

Címlapról ajánljuk