Külföld

Helyreállítási terv: az Európai Bizottság szerint tárgyalás, a Fidesz szerint zsarolás zajlik

rtl.hurtl.hu

2021. december 15. 19:22

Ment a vita az Európai Parlamentben.

Valdis Dombrovskis, az euróért és szociális párbeszédért felelős uniós biztos azt mondta az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy folytatódnak a tárgyalások Magyarországgal és Lengyelországgal a járvány utáni helyreállítási alapról. 

Dombrovskis elmondta: az uniós bizottság eddig 22 tagország nemzeti tervét fogadta el. Négy ország, Magyarország, Lengyelország, Svédország, Bulgária elképzeléseit még értékelik, Hollandia pedig még nem nyújtott be nemzeti tervet.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában azt mondta: amit az Európai Bizottság a magyar helyreállítási terv jóváhagyásának halogatása kapcsán mond, az „szemenszedett hazugság”. A valótlan állításokkal szemben nincs szakmai vita a brüsszeli testület és a magyar kormány között, ami miatt húzódna a megállapodás aláírása" – mondta. Szerinte a magyar terv minden részletét illetően már hónapokkal ezelőtt teljes körű egyetértés jött létre a felek között.

Deutsch szerint a magyar tervről szóló egyetértést követően kezdődött a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos „hisztériakeltés”. A törvényt érintő ideológiai és politikai támadások miatt „húzta be a féket” az uniós bizottság, és hatalmával visszaélve, a helyreállítási források visszatartásával zsarolja Magyarországot.

Amit az Európai Bizottság állít, az nettó hazugság, amit csinál, az nyílt zsarolás, nettó politikai banditizmus

– mondta.

Győri Enikő, az EP Gazdasági és Monetáris Bizottságának fideszes tagja azt mondta: a helyreállítási pénzekért felelős biztosok több alkalommal hangoztatták, nincs kettős mérce. De arra a kérdésre, vajon a többi tagállamnak is küldtek-e a tárgyalások során végeláthatatlan kérdéssorokat a korrupció és csalás elleni fellépés tekintetében, nem érkezett válasz. Szerinte a kettős mérce a gyakorlatban igenis létezik. „Arra a felvetésre pedig, hogy pont a gyerekvédelmi törvény budapesti elfogadásakor akadtak el az egyébként jól haladó egyeztetések, szintén nem érkezett magyarázat a biztosok részéről” – mondta.

Nyitókép: Deutsch Tamás a Fidesz tisztújító kongresszusán. Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Külföld#deutsch tamás#ep#eb#helyreállítási alap#koronavírus#járvány

Címlapról ajánljuk