Időjárás

Tavaszt jósolt, majd jobblétre szenderült a veterán kentuckyi mormota

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 4. 11:05

Nem érte meg jóslata beteljesülését Major, a Mt Washingtoni vadaspark csaknem tízéves mormotája.

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb télvégi hagyománya szerint Punxsutawney Phil, a mormota jövendöli meg a tavasz kezdetét. A nyugat-pennsylvaniai Punxsutawneyban minden év február 2-án a helyi Mormota Klub elnöke előcsalogatja odújából az állatot, és ha phil nem látja meg az árnyékát, akkor az azt jelenti, hogy hamarosan beköszönt a tavasz.

Az USA más városaiban is szokás hasonló mormotajóslást tartani. A Kentucky állambeli Mt Washingtonban a helyi állatmentő vadaspark, a Second Chances Wildlife Center egyik fiatal mormotája, Josie Burrow volt a felelős idén a tavasz érkezésének megjövendöléséért, és ő is azt jósolta, hogy idén korán érkezik a tavasz, írja a The New York Post.

A péntek reggeli tavaszváró örömöt sajnos beárnyékolta, hogy az állatmentő központ másik mormotája, Major (azaz: Polgármester vagy Őrnagy) pont a jeles napra virradó éjjel jobblétre szenderült.

A vadaspark ezzel kapcsolatos közleménye szerint a csaknem tízéves állat a hét elején ébredt téli álmából és ami azt illeti ő sem látta meg az árnyékát. A már idősödő Major, aki korábbi tavaszváró esmeélnyek főszereplője volt, megsúgta jóslatát Josie-nak, aki ezzel át is vette a nagy felelősséggel járó stafétát, írta kissé mesébe illően a vadaspark a Facebookon.

A Second Chances Wildlife Center-t nem érte készületlenül Major halála, aki már egy ideje egészségügyi problémákkal küzdött. A Wildlife Rescue League szerint a mormoták általában 6 éves korig élnek a vadonban, míg fogságban akár 14 évig is elélnek.


Nyitókép: Major 2023 januárjában – Fotó: Second Chances Wildlife Center / Facebook

#Időjárás#tavasz#mormota#egyesült államok#kentucky

Címlapról ajánljuk