Időjárás

Vörös kód: 100 km/órás szél, golflabda nagyságú jég és hőség – totális támadást intéz ma a természet

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 6:41

Több megyére is a legmagasabb, harmadfokú zivatarveszély van érvényben, szinte mindenütt lesz felhőszakadás, és sok helyen a hőség is csak alig enyhül.

Bemutatja erejét csütörtökön a természet, ami miatt az ország több megyéjében is vörös riasztás van érvényben a heves zivatarok miatt – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból. Azt írták: A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör.

Vörös kód: 100 km/órás szél, golflabda nagyságú jég és hőség – totális támadást intéz ma a természet

Ahol a leghevesebb zivatarok lesznek, ott nagy méretű, 5 centinél is nagyobb átmérőjű jég zuhanhat az égből, helyenként pedig a 100 kilométer/órát is meghaladó szél lehet. Felhőszakadások is előfordulhatnak, a lezúduló eső mennyisége néhol az 50 millimétert is meghaladhatja.

Mérséklődik, de marad a hőség

Az OMSZ azt írta: csütörtökön mérséklődik a nappali felmelegedés, főként az ország délkeleti felében várható már csak 25 Celsius-fok feletti, délkeleten néhol 27 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet.

Nyitókép: Zivatarfelhő és villám az égen Nagykanizsa felett 2022. augusztus 27-én éjjel – Fotó: Varga György / MTI

#Időjárás#előrejelzés#magyarország#zivatar#jégeső#szélvihar

Címlapról ajánljuk