Időjárás

Valóban kutya meleg a kánikula?

Allaga TamásAllaga Tamás

2022. június 19. 9:12

Itt a nyár, most már nem lepődünk meg, ha harmincvalahány fokot látunk az előrejelzésben, ráadásul a klímaváltozással erre egyre többször lehet példa. Közismert, hogy kánikulának hívjuk ezeket a tartós meleg időszakokat, de az már kevésbé köztudott, honnan is ered ez a szó. Járjunk utána!

Kiskutya

Ha járatos a latin nyelvben, talán sejti, hogy a kánikulának köze van a kutya szóhoz. Valóban, hiszen szinte biztos, hogy a római korból ered az elnevezés. Az ókorban számos dolgot a csillagok mozgásához, helyzetéhez viszonyítottak, így volt ez a nyári meleggel is. Megfigyelték, hogy az igazán meleg periódusok akkor köszöntenek be, amikor a Nagy kutya (Canis Maior) csillagkép legfényesebbje, a Szíriusz feltűnik az égen. A canicula kiskutyát jelent, amely így utalhat erre a csillagra is

Érdekesség, hogy akkoriban a Szíriusz feltűnése még nyár közepére esett, mostanra azonban már szeptember elejére tolódott, így a valódi kánikulának a modern korban már ősszel kellene beköszöntenie.

Kutya meleg

Sok nyelvben találunk utalást a kánikulára és a kutya szóra is, ha hőségről van szó, de néhány esetben komoly jelentésváltozáson esett át a kifejezés. Az irodalom az ismertebbek közt említi az olasz canicola, a francia canicule szavakat, míg a németek és az angolok a latin dies caniculares kifejezést használták fel, így keletkezett a Hundstage és a dog days (kutyanapok). Az viszont valószínűtlen, hogy a magyarban is erről lenne szó, hiszen beszélünk kutya melegről és kutya hidegről is, így itt inkább fokozásról, becsmérlésről van szó. Az orosz változatban már szinte rá sem lehet ismerni az eredeti jelentésre, hiszen ott a szünidőt jelenti, ami akár téli is lehet.

Most, hogy ezt mind megtudtuk, egy teendőnk maradt: átvészelni azokat a kutya meleg napokat, amelyek elé ezen a nyáron nézünk. Márpedig borítékolható, hogy lesz belőlük jócskán!

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

 

#Időjárás#cikkek az időjárásról#nyár#meleg#hőség#kánikula#forróság#nyelv#magyar nyelv#nyelvtörténet#latin nyelv

Címlapról ajánljuk