Híradó

Amióta kérte a miniszter a versenyképes üzemanyagárakat, azóta szinte csak drágul a benzin és a gázolaj

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2024. február 19. 17:18

Hiába kérte a nemzetgazdasági miniszter a versenyképes üzemanyagárakat, folyamatosan drágul a gázolaj és a benzin. Szerdán az utóbbi ára ismét emelkedik, négy forinttal. A benzin ára a miniszter kérése óta már 15 forinttal emelkedett, a gázolajé 21-gyel. A Magyar Ásványolaj Szövetség azt mondja, nem a forgalmazókon múlik, hogy nem tudnak árat csökkenteni: drága a nyersolaj, és gyengül a forint.

Nem álltak sorok a benzinkutak oszlopainál délelőtt Pécsen. Az egyre növekvő üzemanyagárakat egyre csökkenő lelkesedéssel fogadják az autósok, de sokaknak nincs választása.

A mai világban már nem lehet autó nélkül menni. Tehát egy kicsit úgy érzem, hogy rá van kényszerítve, hogy addig, amíg tudja fizetni. És biztos eljön az a pont, amikor már nézi az ember a tárcát, hogy akkor most maradunk itthon, vagy nem tudom mi lesz

– mondta egyikük.

Nézze, 70 ezer forint nyugdíjból én 650 forintnál nem tudok többet fizetni. Csak az a baj, hogy nem tudok felszállni a buszra sem, tehát nekem az autó az létszükséglet

– mondta egy másik autós.

„A munkám jórészét autóban, utazással végzem. Azok a helyszínek, ahová szükséges vagyok elmenni, autóval kell megtennem, és ezek az árak már annyira elszaladtak, hogy végig kell gondolni, hogy egyáltalán el tudunk-e menni, van az a szint, ahol már a munkavégzés, feladatellátása kerül veszélybe” – panaszolta egy harmadik.

Szerdán újra emelkedik a benzin ára, 4 forinttal, a gázolajé nem változik. Így a 95-ös benzin literenkénti ára 618 forint lesz. A gázolaj literéért 661 forintot kell fizetni.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter másfél hete tárgyalt a Mol-lal és a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, azt kérte, hogy törekedjenek korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására.

Az árak viszont azóta szinte csak emelkednek.

A benzin ára az egyeztetést követően csökkent 3 forinttal, azóta viszont 18 forinttal drágult. A gázolaj ára még jobban, 21 forinttal emelkedett. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt mondta, nem a forgalmazókon múlik, hogy nem csökken az üzemanyag ára.

Sajnos akkor, amikor az üzemanyagárak árszintjét alapvetően meghatározó paraméterek, így a kőolaj világpiaci ára, illetve a forint árfolyama dollárral, euróval szemben kedvezőtlen irányba változik, annak sajnos az árakban meg kell jelenni

– mondta Grád Ottó főtitkár.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium az RTL Híradónak azt írta: folyamatosan elemzik az üzemanyagárakat befolyásoló tényezőket és folyamatokat, így az alkalmazott árrés alakulását is. Ugyanakkor ők is megjegyzik, hogy az üzemanyagárak mozgását jelenleg elsősorban a bizonytalan nemzetközi környezet befolyásolja.

A Magyar Ásványolaj Szövetség statisztikái szerint tavaly volt olyan hónap, amikor 20 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás 2022 azonos hónapjához képest, de éves szinten is átlagosan 10 százalékos visszaesést tapasztaltak. A főtitkár azt mondta, a csökkenés oka elsősorban az, hogy 2022-ben jelentősen magasabb volt a fogyasztás a hatósági árak miatt.

#Híradó#Videó#top hírek#rtl#Nagy Márton#benzin#üzemanyag#Gazdaság#ma

Címlapról ajánljuk