Híradó

Harminc fővárosi kék busz vonalán is külön kellene fizetni, ha megszűnne a Budapest-bérlet

Barsi FanniBarsi Fanni

2024. január 4. 18:41

Nem csak a HÉV-ről és a vonatokról van szó: több tucat Volán által üzemeltetett buszvonalon is külön kell fizetni, ha megszűnik az egységes Budapest bérlet. Például a Hűvösvölgy felé utazók csak így szállhatnak majd fel a 22-es buszra. Ezek a járatok ránézésre nem különböznek a többi fővárosi busztól, de az állami cég működteti őket. Ráadásul a HÉV-pótlás is ellehetetlenülne, arról ugyanis eddig a BKK gondoskodott.

Kék színű, mégis Volán-busz. Ilyen például a 22-es járat, ami a Széll Kálmán térről megy Hűvösvölgy felé. A végállomása Budakeszi. Ha márciustól valóban megszűnik a Budapest-bérlet, akkor erre sem lehet majd felszállni BKK-bérlettel, külön jegy kell majd hozzá.

Az általunk kérdezett közlekedési szakértő szerint több mint haminc olyan vonal létezik, ahol a Volán üzemeltetésében működnek a városhatáron belül a kék agglomerációs buszok, a BKK megrendelésére. 

Ilyenek például a 84E-es, 89E-es 94E járatok, amik érintik Pestszentimrét, vagy a 169E, ami Rákoskeresztúr és az Örs vezér tere között jár, és nagy forgalmat bonyolít.

„Ezek a legsűrűbb Budapestről kijáró agglomerációs vonalak. Budaörsre, Törökbálintra, Budakeszire, Pécelre járnak sok más hely mellett ezek a buszok. 

El lehet képzelni, hogy ha nem lenne érvényes a Budapest-bérlet, az hány tízezer, hány százezer embert érintene

– mondta a Híradónak Ekés András mobilitási szakértő

Decemberben az Index írta meg, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium nem hosszabbítja meg az állami tulajdonú Volán és MÁV, valamint a fővárosi tulajdonú Budapesti Közlekedési Központ közötti szerződést. A szakminisztérium napok óta nem reagál a Híradó megkereséseire az ügyben.

Hogy milyen további – nem maguktól értetődő – következményekkel járna az egységes Budapest-bérlet megszűnése, kiderül a videóból.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#budapest bérlet#rtl#hév#pótlóbusz#volán#máv#építési és közlekedési minisztérium#bkk

Címlapról ajánljuk