Híradó

Orbán Viktor pozitív nullát akart, de végül nagy mínusz lett a növekedés és a reálbérek emelkedése is

Velti LászlóVelti László

2023. december 31. 17:00

Megemelt hiánycélját sem tudja tartani a kormány – ezt a Portfólió szúrta ki a Pénzügyminisztérium friss előrejelzésében. Majdnem 6 százalékos deficittel zárhatják az óévet, pedig a rezsicsökkentés százmilliárdokkal kevesebbe került a tervezetthez képest. Úgy számolnak, a fizetések, a béremelések ellenére 3,3 százalékkal kevesebbet értek idén, mint tavaly, noha Orbán Viktor a nyár közepén még optimista volt. A kormány az eddig közöltnél lassabb kilábalásra számít jövőre. 

Nem kedvezett az idei év az édességek szerelmeseinek. A cukor majdnem kétharmadával drágult az úgynevezett élelmiszerár-stop kivezetése óta. Az Európai Unió legmagasabb inflációja miatt panaszkodtak is az RTL Híradónak nyilatkozó vásárlók.

„Sajnos az idei béremelést sem éreztük meg, mert bejövök a boltba sokkal többet fizetek” – mondta egyikük.

Ez a kosár is itt van Szilveszterre, virsli, lencsének való, ilyenek, ott van, hogy 15 ezer forint körül fogunk fizetni. De a bérünk nem fedezi ezt, a béremelés mértéke

– mondta egy másik vásárló.

A kormány saját számítása szerint 3,3 százalékkal kevesebbet értek a fizetések, mint tavaly. Ez a pénzügyminisztérium friss elemzéséből derült ki. Ezzel először közöltek hivatalos kormányzati becslést a gazdasági visszaesésről. A miniszterelnök növekedést remélt.

A növekedés tekintetében és a reálbérek tekintetében az év végére hát – be van tiltva a miniszterelnök számára a jóslás, ezért óvatos vagyok, de – egy pozitív nullát azért szeretnék elérni 

– mondta Orbán Viktor augusztus közepén.

Nem sikerült elérni. A Pénzügyminisztérium friss előrejelzése szerint 0,4 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság idén. A GDP-arányos hiány pedig végül 5,9-ra rúghat szerintük. Erről az rtl.hu is beszámolt. Tavaly még 3,5 százalékra tervezték a 2023-as deficitet. Ezt hetekkel ezelőtt módosították 5,2 százalékra. A pénzügyminiszter azt ígérte, tartani is fogják.

Az 5,2 valóban nagyon szoros hiánycélnak tűnik, de pont azért korrigált a kormányzati struktúrán a miniszterelnök úr, hogy a pénzügyminiszternek meglegyen az a jogköre, hogy akár vétójoggal élve a hiánycélt mindenképpen tartsuk. Tehát ebben az évben is és a jövő évben is erre törekszünk

– mondta Varga Mihály még december elején.

De ez sem jött be. A Portfólió szerint az energiaárak csökkenése miatt ötödével, 520 milliárd forinttal kevesebbe kerülhetett a rezsicsökkentés a 2023-as költségvetésnek. Ez azonban kevés volt, mivel bevételekből is kevesebb folyt be, 1137 milliárddal csak a zuhanó fogyasztás miatt.

Az egyik üzenete ennek a pénzügyminisztériumi prognózisnak, hogy a kilábalás is sokkal rosszabb vagy lassabb lehet, ami részben ott fog lecsapódni, hogy a lakosságnak a jóléte is nem úgy fog helyreállni a 2023-as elég gyászos év után, ahogy azt a kormány korábban várta, hanem sokkal lassabban

– mondta Csiki Gergely, a Portfólió makroelemzője.

A Pénzügyminisztérium friss előrejelzése 3,6 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2024-ben. A nyáron még 4 százalékot terveztek.

#Híradó#Videó#Gazdaság#top hírek#deficit#hiánycél#reálbér#költségvetés#ma

Címlapról ajánljuk