Híradó

Teret neveztek el Újpesten a szolgálat közben meghalt fiatal rendőrről

Debreczeni CsillaDebreczeni Csilla

2023. december 27. 16:58

„Óriási büszkeség” – ezt mondta Híradónknak az apa, akinek szolgálatteljesítés közben meghalt fiáról neveznek el egy teret Újpesten. Mátyás Balázs Tamás 2018 februárjában halt meg, 21 évesen. Szirénázó rendőrautójukkal egy másik rendőrautóval ütköztek egy kereszteződésben. Szülei a tragédia óta azon dolgoznak, hogy emléket állítsanak fiuknak. Létrehoztak egy rendőröket és családjukat segítő alapítványt, öt évvel a tragikus baleset után pedig kérvényezték, hogy közteret nevezzenek el gyerekükről.

Csaknem hat év történt egy tragikus baleset Újpesten. Két rendőrautó ütközött, az egyik kidöntötte a közeli iskola kerítését, a másik egy útmenti fát. A kocsikban egy-egy rendőrpáros ült. Mindkét autó megkülönböztető jelzéssel ment. Családon belüli erőszakhoz riasztották őket, a címre azonban már nem jutottak el. A négy rendőr közül a 21 éves Mátyás Balázs Tamás meghalt, kollégái kórházba kerültek.  

A meghalt fiatal rendőr szüleit 2018. február 16-án hajnali egy órakor ébresztették fel. Az édesapa már akkor tudta, hogy tragédia történt.

Amikor a kaputelefon megszólalt és beleszólt az újpesti rendőrkapitány, én mint volt hivatásos, sajnos már rosszat sejtettem, mert tudom, hogy mikor megy ki egy kapitány. Csak akkor, amikor nagyon nagy baj van

– idézte fel Mátyás Zsolt a végzetes éjszakát.

A fiú édesanyja azt mondja, sohasem fogják elfelejteni azt a napot.

„Aznap sem ő, sem a kollégája sem dolgozott volna, csak megkérték őket, hogy menjenek be. És aznap Balázs úgy készült otthon, hogy én végig kísértem az ő készülődését, és tényleg gyönyörű volt, mikor elment. Akkor azt mondta, hogy öltözzünk fel szép ruhába, aznap úgy menjenek, hogy ing legyen, nyakkendő legyen rajtuk” – emlékezett vissza Mátyásné Berki Valéria.

A szülők az elmúlt csaknem hat évben azon dolgoztak, hogy emléket állítsanak fiuknak. Létrehozták a Szolgálatteljesítés közben Alapítványt, amellyel munka közben meghalt vagy megsérült rendőröket és családjukat segítik. Az ötödik évforduló után pedig megkeresték az önkormányzatot, hogy szeretnék, ha közterületet neveznének el Balázsról.  

„Ez volt a cél, hogy a mi fiunk neve, itt, Újpesten örökre fennmaradjon. És óriási büszkeséggel tölt el ez, nem csak minket, hanem a kollégáit, barátait és a rendőrség állományát, hogy teret neveznek el a mi fiunkról” – mondja az édesapa.

A baleset helyszíne már most is emlékhely, hamarosan azonban parkosítják is a területet.

2023 februárjában az újpesti önkormányzat úgy döntött, hogy közterületet nevez el, amit a képviselő-testület egyhangúlag fogadott el. A Fővárosi Közgyűlés 2023 szeptemberében megerősítve Újpest önkormányzatának döntését, hozzájárult ahhoz, hogy Mátyás Balázsról egy addig névtelen közterület legyen elnevezve

– mondta a Híradónak Cziegler László, Újpest közbiztonságért felelős alpolgármestere.

A posztumusz rendőr törzsőrmesterről elnevezett teret hivatalosan áprilisban, a rendőrség védőszentjének, Szent György napján avatják fel.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#újpest#köztér#karambol#meghalt#szülők#top hírek

Címlapról ajánljuk