Híradó

Hosszú éveket kell várni egy új vesére, ezernél többen vannak a várólistán

Major EszterMajor Eszter

2023. december 5. 16:55

Átlagosan három és fél évet kell várni új vesére Magyarországon, de rossz esetben ez akár hét év is lehet. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint jelenleg több mint 1200-an várnak transzplantációra. Legtöbben, több mint 1000-en veseátültetésre. A szakemberek azt mondják: a műtétek számát emelni lehetne, ha több lenne az élődonoros átültetés. Vagyis, ha valakinek rokona vagy közeli hozzátartozója ajánlaná fel a szervét.  

Lehózcky Ábel 23 éves volt, amikor kiderült a krónikus veseelégtelensége. Majdnem 6 és fél évet töltött el dialízisen Szerencséje volt. A testvére jelentkezett donornak.

A legtöbben azonban nem ilyen szerencsések. Kevés a donor, ezért a várólisták nőnek.

Minden évben több beteget teszünk transzplantációs várólistára, mint ahány beteget leveszünk

– mondta a Híradónak Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

A számok mindig változnak, de egy átlagos napon nagyjából 1200 várnak műtétre és körülbelül 450 új beteg kerül évente a várólistára – tette hozzá az igazgató.

Májtranszplantációra 100-an, szívre 80-an, tüdőre pedig 10-en várakoznak. A várólistás vesebetegek vannak a legrosszabb helyzetben. A vérellátó szolgálat friss jelentése szerint most 1003-an vannak, és – hacsak nincs közvetlen élő donoruk, akitől szervet kaphatnak –évekig kell várniuk a műtétre.

„A halottakból származó szerv beültetésének várólistája vese esetében három év körül van, de sajnos lehet akár hét év is” – mondta Prof. Dr. Szijártó Attila egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója.

A szakemberek szerint világméretű a probléma, a covid pedig súlyosbította a helyzetet. A járvány alatt Magyarországon is visszazuhant a transzplantációk száma.

A Szervátültettek Szövetségénél azt mondják, hogy két területen kellene fejlődni: az egyik az élődonoros beavatkozások számának növelése.

„Ebben nagyon nagy lehetőség rejlik. A másik a szervátültetettek utógondozása. Sajnos az utógondozás az nincs még a megfelelő helyén” – sorolja Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

Berente Judit szerint a nem megfelelő utógondozás fő oka az, hogy az orvosok többsége és a szakszemélyzet is túlságosan leterhelt.

#Híradó#Videó#Belföld#egészség#transzplantáció#szerv#vese#donor#szervátültetés#máj

Címlapról ajánljuk