Híradó

Lázár János szerint jót tehet a dugódíj, Karácsony Gergely szerint még hiányoznak a feltételei a bevezetésnek

Luigits TamásLuigits Tamás

2023. november 12. 16:14

Javítana a főváros helyzetén a dugódíj bevezetése Lázár János szerint. A főpolgármester az RTL Híradónak erre úgy reagált, akkor lehet szó a dugódíjról, ha ennek meglesznek a feltételei. Az egyik közlekedési egyesület vezetője úgy látja, először egy olyan közlekedési koncepcióra lenne szükség, amit a kormány és a főváros közösen dolgoznak ki.

A dugódíj bevezetéséről már évek óta folyik a vita, jelenleg ezt törvény tiltja. Lázár János miniszter a Blikknek adott interjújában azt mondta: tudja, hogy a dugódíj eretnek gondolatnak számít a jobboldalon, de „ha drágább a belvárosban a parkolás és az autózás, ott az emberek áttérnek a tömegközlekedésre és tisztábbak a nagyvárosok”. A főpolgármester választási programjában 4 évvel ezelőtt szintén szerepelt a dugódíj, de Karácsony Gergely szerint ahhoz, hogy bevezessék, meg kellene teremteni az ehhez szükséges feltételeket.

Az első lépés, amit szeretnék javasolni Lázár Jánosnak, hogy legyen ingyenes az M0-ás, hiszen ma nagyon sokan nem tudják elkerülni a várost, mert esetleg úgy érzik, hogy picit tudnak spórolni azzal, hogy ha nem a Megyeri hidat használják, hanem az Árpád hidat

– mondta Karácsony Gergely, aki azt is hozzátette, egy hosszútávú fejlesztésre is szükség lenne a HÉV és a vasútvonalak kapcsán, valamint a P+R kapacitást is bővíteni kellene.

Az elővárosi közlekedés fejlesztését részben elkezdte a kormány, a HÉV hálózat felújításáról a héten az RTL Híradónak azt mondta Lázár János, hogy jövőre elkezdik, minden HÉV-vonalat fölújítanak, újabb járműveket vásárolnak a budapesti elővárosi közlekedéshez és újjáépítik a pályákat is. Hogy milyen véleménnyel van minderről a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület és mit mondott a Kormányzati Tájékoztatási Központ, az kiderül a fenti videóból.

#Híradó#Videó#Belföld#budapest#dugódíj#közelekedés#tömegközlekedés#karácsony gergely#lázár jános#top hírek

Címlapról ajánljuk