Híradó

Rejtett kamerával a vacogó betegek és nővérek között a Szent János kórházban

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. október 19. 18:25

Olyan hideg van a fővárosi Szent János kórház belgyógyászatán, hogy van orvos, aki kabátban dolgozott. Erről a Blikk írt először. A Híradó rejtett kamerás felvételeket készített az épületben. Egy kórházi dolgozó arról beszélt, hogy bár a cikk megjelenése után kaptak takarókat és elektromos radiátorokat, de várhatóan még hetekig rossz lesz a fűtés. A kórház azt közölte a híradóval, hogy összesen 4 osztályukon van probléma a fűtéssel. A javításukon hetek óta dolgoznak.

Kabátban várakozik egy férfi a budapesti Szent János kórház belgyógyászatán az 1-es épületben. Nem csoda, ha fázik. Pár méterrel arrébb a lépcsőházban egy kitört ablakot csak néhány kartondoboz fed.

Fűtés pedig már egy hete nincs az épületben. Erről a Blikk számolt be először. Egy beteg azt mondta a lapnak, hogy

piszkosul hideg van, mindannyian meg vagyunk fázva. Lezuhanyozni maga a biztos tüdőgyulladás.

Azt is hozzátette, hogy egyik betegtársának az orvos úgy írta meg a zárójelentést, hogy kabátot viselt az orvosi szobában.

Délelőtt a nővérek már elektromos radiátor mellett dolgoztak – erről rejtett kamerával készítettük felvételt. A Kórház egyik dolgozója szerint az eszközöket ma kapták.

„Ma kaptunk 34 darab takarót. Két osztályról kaptunk kölcsön hősugárzót is” – mondta egy nővér.

Azt is elmesélte, hogy a kórház vezetője szerdán meglátogatta az osztályt. Arról beszélt, hogy a kazánnal van probléma és arról is, hogy mikor lehet újra meleg az épületben.

A kazánhoz megvették alkatrészt, ami három hét amíg megérkezik. Másik három hét, amíg azt a nagy kazánt összerakják

– idézi fel a nővér a tájékoztatás lényegét.

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségügyi szakpolitikusa arra emlékeztet, hogy a fűtéssel már tavaly is gond volt az intézményben.

Nem hiszem el, hogy a nyári időszakban nem lett volna arra egy pici kis figyelem, hogy azokon az osztályokon, ahol fekvő betegek vannak, rendben legyen minden. A normális körülmények fenntartása a kórházi menedzsment elsődleges felelőssége. De annak a kompetenciáját is megkérdőjelezném, aki ennek a kórháznak ilyen feltételek mellett működési engedélyt ad – mondta a Híradónak.

Az üggyel kapcsolatban a kórház azt közölte a híradóval, hogy jelenleg 4 betegellátó osztályon áll fenn fűtést érintő műszaki probléma.

Azt is írták, hogy „hetekkel ezelőtt” elkezdték már a fűtési rendszer beüzemelését és a próbafűtést. A folyamat során feltárt problémák nagy részét „sikerült megjavítani”. Hozzátették, hogy az „akut gasztroenterológiai és pszichiátriai felvételt átmenetileg lemondták”. Azokat a betegeket pedig, akiknek az állapota ezt lehetővé teszi, hazaküldték, de olyan is van, akit „más osztályra helyeztek át”.

#Híradó#Videó#szent jános kórház#hideg#fűtés#kazán#top hírek

Címlapról ajánljuk