Híradó

Szó nélkül átírta egy férfi és sok családtagja nevét a székesfehérvári anyakönyvi hivatal, jókora galibát okozva ezzel

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. október 16. 18:21

Véletlenül tudta meg egy székesfehérvári férfi, hogy az anyakönyvi hivatal megváltoztatta a nevét. Az eltérés hiába csak egy betű, a visszaállítás elbírálásáig nem tud eljárni például a cége ügyeiben. Az anyakönyvi hivatal szerint 2014 óta digitalizálják a régi, papír alapú anyakönyvi kivonatokat, és ha eltérést tapasztalnak, az anyakönyvvezető hivatalból köteles eljárni.

Viniczay Zsoltnak 60 éve, a születése óta ipszilonnal a végén írják a nevét. És bár személyi igazolványán vagy az anyakönyvi kivonatában is ipszilonnal szerepel a neve, hivatalosan most mégsem így hívják. 

Ezt ő is csak pár hete tudta meg. Véletlenül.

„Az tűnt fel, hogy jött egy céges papír, amiben adatváltozásról tájékoztattak, a papír alapos átnézéséből derült ki, hogy a névváltozásról volt szó” – mondta a Híradónak.

Az anyakönyvi hivatal ugyanis ipszilonról, pontos i-re változtatta a vezetékneve utolsó betűjét, de erről nem tájékoztatta.

„Az anyakönyvi hivatalban rögtön fogadtak, tehát ilyen szempontból rendesek voltak. Rövid kérdés-felelek után kiderült, hogy mi az oka a névváltoztatásnak. Kiderítették, hogy a nagyapám, aki 1908-ban született, Viniczaiként, i-vel lett akkor anyakönyvezve” – idézte fel.

„A nagyapám már nagyon régen meghalt. Még a 80-as években, de az ő sírján is az ő neve ipszilonosként szerepel” – tette hozzá.

Az anyakönyvi kivonatát most egyébként azért ellenőrizhették, mert az unokája éppen házasodni készül.

Az anyakönyvi hivatalban rögtön kérte a neve visszaváltoztatását. Azt mondták neki, hogy 

az ügyintézés ideje legalább 30 nap, ami szerinte azért is probléma mert addig nem tud eljárni például a cége ügyeiben sem, de a nemrég elhunyt édesanyja hagyatéki eljárásában sem tudja igazolni magát.

„Írtam egy 3 oldalas levelet arról, hogy engem és a családomat milyen módon érint ez a névváltoztatás” – mondta.

Merthogy nemcsak az ő nevét változtatták meg, hanem tucatnyi családtagjáét is.

A Híradó megkeresésére a székesfehérvári anyakönyvi hivatal azt közölte, hogy a konkrét ügyről nem adhatnak hivatalos tájékoztatást.

Azt azonban hozzátették, hogy 2014-ben vezették be az Elektronikus Anyakönyvi Rendszert, ahova a papír alapú anyakönyvekből folyamatosan töltik fel az adatokat. Ha pedig itt eltérést vesznek észre, akkor

az adateltérés megszüntetése iránt az anyakönyvvezető hivatalból köteles intézkedni.

Hogy Viniczay Zsoltékat erről miért nem tájékoztatták előre, arra nem kaptunk választ.

#Híradó#Videó#anyakönyv#hivatal#névváltás#Belföld

Címlapról ajánljuk