Híradó

Tömegbaleset, kudarc, olaj a tűzre – nem kímélte Matolcsy György a kormány gazdaságpolitikáját

Velti LászlóVelti László

2023. szeptember 21. 18:23

Tömegbalesetnek nevezte a kormány gazdaságpolitikáját a jegybankelnök a közgazdászok vándorgyűlésén. Matolcsy György inflációt gerjesztő állami beavatkozásokról beszélt, a pénzügyminiszter jelenlétében azt mondta, az árstopok olajat öntöttek a tűzre. Varga Mihály pénzügyminiszter válaszában a jegybankot bírálta, és kijelentette, hogy az infláció elsősorban Matolcsy Györgyék felelőssége.

Matolcsy György jegybankelnök friss adatokkal érkezett a közgazdászok idei vándorgyűlésére Egerbe. A magyar gazdaság szenvedte el a második legnagyobb visszaesést az Unióban az elmúlt két negyedévben. Matolcsy György arról beszélt, hogy az infláció megeszi a növekedést. Ezután magyarázni kezdte a pénzromlás magyarországi, kiugró ütemét.

A következő magyar politikai elitek, miniszterelnökök, kormányok soha ne ismételjék meg azt az inflációs kalandot, amit átéltünk akaratunkon kívül 2021-22-ben és még mindig velünk van. Ez egy gazdaságtörténeti baleset, tömegbaleset volt, egy gazdaságpolitikai szerencsétlenség

– mondta a jegybank elnöke.

Matolcsy György a pénzügyminiszter jelenlétében bírálta a gazdaságpolitikát. Azt mondta, a jegybank a fékre lépett, de a kormány a gázpedált nyomta.

„Nemcsak nem társult a jegybank küzdelméhez, hanem a magas államháztartási deficit révén, majd különösen az élelmiszerárstopok esetében még bizony hozzáadott. Lehet, hogy tüzet akart oltani, csak olajjal. Tehát hozzáadott az inflációhoz” – közölte Matolcsy.

A jegybankelnök azt mondta, 

az ország energiakitettsége, illetve a kormány tavalyi és tavalyelőtti intézkedései magasabb inflációt okoztak nálunk, mint a régióban máshol.  

„Nagyon jelentős, több mint 10 százalékos többletet mutat. Ez egy óriási gazdaságpolitikai kudarc, egy óriási és hibás inflációs kaland következménye” – állította Matolcsy György.

A pénzügyminiszter a gyerekeseknek járó adóvisszatérítésről és a teljes 13. havi nyugdíj tavalyi, választások előtti kifizetéséről beszélt. Elismerte, hogy fokozta az inflációt a laza költségvetési politika.

„2021-ben és 22-ben is igen jelentős béremeléseket hajtottunk végre. Felsőoktatásban ugye egy 15 százalékos emelés, pedagógusoknak a béremelése, szociális ágazatban dolgozók béremelése, orvosoknak a béremelése. Ugye olyan emelkedések történtek, amelyek óhatatlanul aztán megjelentek az inflációban” – magyarázta Varga Mihály

Ugyanakkor szerinte 

az infláció elsősorban a jegybank felelőssége. A forgalomban lévő készpénz mennyiséggel érvelt, amelyet a jegybank befolyásolhat, és ami meghatározza az inflációt.  

„Még akkor is, amikor emelte a kamatot, vette az állampapírt. Aminek én természetesen nagyon örültem, hiszen, hogyha a magyar állampapírt még a jegybanki mérlegben is viszont látjuk, az mindenképpen egy jó jel. Másrészt vette a vállalati kötvényeket. Hát egyszerre hideget és meleget fújni szerintem egyik gazdaságban sem lehet” – mondta a pénzügyminiszter.

Abban mindketten egyetértettek, hogy most az infláció letörése a legfontosabb feladatuk. A pénzromlás tavaly november óta Magyarországon a legmagasabb az Unió 27 tagállama közül.

#Híradó#Videó#Gazdaság#Belföld#top hírek#matolcsy györgy#infláció#gazdaságpolitika

Címlapról ajánljuk