Híradó

„Elképesztő ízléstelenség” – Ungváry Krisztián is reagált Lázár János Horthyt méltató beszédére

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 6. 15:42

Ungváry Krisztián történész szerint a Fidesz pontosan kiméri az ilyen kijelentések súlyát, funkcióját. 

Mint ismert, Horthy Miklós újratemetésének harmincadik évfordulóján Lázár János miniszter beszédet mondott, amikor megnyitotta az új vasúttörténeti kiállítást a kenderesi vasútállomáson. Ebben az egykori kormányzót is méltatta: szerinte „kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona” volt.

A Mazsihisz, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményben reagált Lázár János szavaira. Azt írták, hogy Horthy Miklós kormányzó pozitív vonásainak kiemelése mellett annak elhallgatása, hogy „tömeggyilkosságok közvetlen résztvevőjévé vált és így felelősség terheli a magyarság több mint 6 százalékának elpusztításáért”, a történelem meghamisítását és „a meggyilkolt áldozatok emlékének semmibe vételét” jelenti. 

Az amerikai nagykövet is kifejezte aggodalmát, „Horthy brutális örökségének rehabilitálása és népszerűsítése miatt”. 

Frölich Róbert, a Mazsihisz országos főrabbija Lázár Jánost a kormányzó szavaira emlékeztette, melyek szerint:

  • „Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem”
  • „A zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani”.

Most Ungváry Krisztián történész is reagált az RTL-nek Lázár János kijelentésére. Úgy fogalmazott: elképesztő ízléstelenség van Lázár kijelentése mögött. 

Horthy Miklóssal nem az a probléma, hogy nem szerette a zsidókat. Ennél a helyzet sokkal rosszabb, mert másokat sem szeretett, éspedig származási alapon

– tette hozzá a történész, aki szerint a Fidesz egy felkészült párt, és kiméri az ilyen kijelentések súlyát, funkcióját.

Ungváry Krisztián a fenti videóban arról is beszél, hogy meg lehet-e ezzel szólítani szerinte szavazókat.

#Híradó#Videó#Belföld#ungváry krisztián#történész#antiszemitizmus#horthy miklós#zsidók#lázár jános

Címlapról ajánljuk