Híradó

Nagyon elszállt a hiány, rengeteg pénz hiányzik az államkasszából, ennek pedig rossz vége lehet

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. augusztus 30. 17:52

Akár 1800 milliárd forinttal magasabb lehet a költségvetési hiány idén, mint amennyivel a kormány néhány hónapja tervezett – ezt a Portfólió számolta ki. Júliusban nagyjából háromszor annyi pénz hiányzott az államkasszából, mint amennyibe a rezsicsökkentés került. Kevesebb az adóbevétel, pedig további kiadások várhatók, például visszamenőleges nyugdíjemelés jöhet az elszállt infláció miatt, ami messze a legmagasabb az Európai Unióban.

Gyümölcsöző tranzakció minden gyümölcsvásárlás a központi költségvetésnek. A zöldségeket 27 százalék áfa terheli. A duplája, mint Horvátországban, és majdnem ötször akkora, mint a franciáknál. Csakhogy tavaly június óta csökken az élelmiszerboltok forgalma Magyarországon, a kiugró drágulás miatt.

Januártól júliusig másfél százalékkal több áfát hagytak a magyarok a boltokban, mint egy évvel korábban, közben viszont az árak átlagosan 23 százalékkal emelkedtek. Ezt azt mutatja, hogy alaposan visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, ezért a tervezettnél visszafogottabban nőttek az adóbevételek.

Gulyás Gergely miniszter múlt csütörtökön már arról beszélt, hogy ismét változtatásra kényszerülhetnek. Utoljára 5 hónapja módosították az idei költségvetést, amelyet először tavaly nyáron fogadott el a parlament.

„Alapvetően mi nem látunk nagy bajt a költségvetéssel kapcsolatosan. Nyilván a legnehezebb a hiány tartása lesz” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 24-i kormányinfón.

A hiány már július végén majdnem 3 ezer milliárd forintra rúgott, elérte az egész évre tervezett szint 86 és fél százalékát. Ez az összeg nagyjából háromszor akkora, mint amennyibe a rezsicsökkentés került az év első 7 hónapjában.

Erre másnap Orbán Viktor is reflektált.

„Vért izzad a pénzügyminiszter. Nem is állítom, hogy mindig lelkes, amikor meglátja azt a számot, hogy a családok megsegítése érdekében mekkora támogatást fizetünk ki a költségvetésből rezsicsökkentés címszó alatt” – mondta a miniszterelnök az állami rádióban.

A legnagyobb fejtörést az állampapírok megugrott kamatai okozzák. Ráadásul további kiadások várhatnak a költségvetésre idén. Visszamenőleges emelés járhat a nyugdíjasoknak novemberben a lassabban csökkenő infláció miatt. A Portfolio 1600-1800 milliárd forinttal nagyobb deficitre számít, mint amennyivel a kormány tervezett. Azt mondják, 3,9 százalék helyett, akár 6 százalékra rúghat a GDP-arányos hiány.

„A hiánycél emelését árgus szemekkel figyelik a befektetők, a kötvénypiaci, forintpiaci befektetők, valamint hitelminősítők. És ha túl nagy lesz az új hiánycél az idei évre nézve, mondjuk 5 százalék feletti, akkor valószínűleg a befektetők el fognak bizonytalanodni”

– mondta a Híradónak Csiky Gergely makroelemző.

Megszólalt a jegybank is. Virág Barnabás alelnök szerint a kormány nem engedi elszállni a hiányt.

„A kormány kezében megvannak azok a lehetőség, hogy ugye ezt a hiánypályát ezt a céloknak megfelelően alakítsa. A következő hónapokban fog ezzel kapcsolatban a kormányzat döntéseket hozni, amennyiben ez szükséges” – ígérte.

Ma megkérdeztük a kormányt, milyen további adóemelésekre és kiadáscsökkentésekre lehet szükség idén, hogy tartani tudják az eredetileg tervezett hiányt, de ezekre nem válaszoltak.

#Híradó#Videó#Gazdaság#államháztartás#költségvetés#hiány#költségvetési hiány#top hírek

Címlapról ajánljuk