Híradó

Minden lift elromlott az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, lépcsőzniük kell a mozgásszervi betegeknek

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. augusztus 26. 19:08

Már napok óta nem tudják használni a felvonókat a súlyos mozgásszervi betegek az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben. Vannak, akiknek több emeletet kell lépcsőzniük, akár naponta többször is. Egy beteg emiatt megszakította háromhetes terápiáját. A hivatalok válaszából nem derült ki, hogy mikorra javítják meg a lifteket.

Rejtett kamerával készített videót az RTL Híradó az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, ahol arra hívták fel a betegek a figyelmet, hogy nem működnek a liftek. Az egyik beteggel a lépcsőházban találkozott stáb, akinek az ötödik emeletről kell lejutnia a földszintre. Arra a kérdésre, hogy egy nap hányszor teszi meg az utat, azt válaszolta:

Ha lehet, akkor csak egyszer vagy kétszer.

Az idős, bottal járó nő csaknem egy hete fekszik a kórházban. Azt mondta, hogy a hatemeletes épületben azóta biztos nem jók a liftek. Merthogy három is van belőlük. Az egyiken hatalmas

„a lift nem üzemel”

felirat jelzi a problémát. A másikra már azt írták, hogy „a felvonó üzemen kívül” van. A harmadikon pedig az szerepel, hogy „a felvonó javítás alatt”. Egy ott dolgozó szerint azonban ezt nem sietik el.

Egy hete szar, hónapok óta szar. Kettő lift szar, a harmadik már egy hete szar. De hát nem mondanak semmit nekünk se

– fogalmazott. Egy 80 éves nő, arról beszélt az RTL Híradónak, hogy a rossz liftek miatt nem feküdt be a kórházba.

Nagyon-nagyon nehezen jutottam fel a legfelső emeletre. De a lejutás az viszont sírva-ríva ment, mert ilyen fájós térddel ezt a sok lépcsőt megtenni embertelen.

Egy másik beteg, pedig a háromhetes kezelésének megszakítását kérte, mert nem bírta a folyamatos lépcsőzést.

Lehetetlen az állapot. Ötödik emeletről, hatodik emeletről lejutni gyalogosan. Mozgássérült embereknek. A földszintre és egyéb kezelésekre.

Szerettük volna megtudni, hogy mikorra javíthatják meg a liftet. Az Országos Kórházi Főigazgatóság az ügyben illetékes Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság felettes szervéhez, a Pénzügyminisztériumhoz irányított minket. A tárca azonban nem válaszolt a megkeresésünkre. Kérdéseinkkel kerestük az ORFI-t is. Válaszukban egyebek mellett azt írták, hogy a liftek üzemképességének helyreállításáig, több intézkedéssel akarnak segíteni a betegeknek. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem árulták el.

#Híradó#Videó#Belföld#egészsgügy#betegek#reumatológia#lift#top hírek

Címlapról ajánljuk