Híradó

Csak némi vas és rengeteg hamu maradt a hawaii otthonokból a tűz után

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2023. augusztus 15. 18:41

Az utolsók egyike volt, aki még kijutott a mindent elemésztő tűz előtt – ezt mondta Híradónknak Pikó Éva, aki hét éve él Hawaii-n. Egy hete pusztítottak a lángok Maui szigetén, Lahaina, az egykori Hawaii királyság fővárosa porig égett. Eddig 99 holttestet azonosítottak, de még mindig több mint ezer embert keresnek. A külügyminisztérium szerint 19 magyar kért konzuli segítséget, mindannyian biztonságban vannak.

Múlt kedden érte el Lahaina-t a környéken tomboló hatalmas tűz, amiben szinte minden elégett. Az otthonokból csak némi vas és rengeteg hamu maradt. Pikó Éva pár órával a tűzvész előtt készített egy videót, épp Lahaina-ba tartott egy munka miatt. Addigra már a telefonja sem működött.

Ott indult el bennem az az érzés, hogy itt valami nem stimmel, el innen, minél gyorsabban el innen.

Éva még épp kijutott, de sokaknak esélyük sem volt.

Nagyon sokan beugráltak a vízbe, meg kiültek a sziklatörőre, a hullámtörő sziklákra, viszont a hajók elkezdtek felrobbanni sorban és olajos lett a víz, és aki a vízben volt, az ugyanúgy megégett

– mondta Éva. Egy család 3 gyerekkel először kocsival próbált kijutni, végül gyalog, rohanva menekültek. Volt, hogy egy fal mögött bújtak el, volt, hogy kerítésen másztak át, de túlélték.

Azóta folyamatosan kutatják át a területet, eddig 99 halottat tudtak azonosítani, de Hawaii kormányzója szerint ez a szám biztosan emelkedni fog. És még legalább ezer embert keresnek. Pikó Éva azt meséli, aki csak teheti, segít. Hatalmas az összefogás a szigeten. Ő is megy szinte minden nap.

A Külügyminisztérium szerint 19 magyar kért konzuli segítséget, közülük 17-en már elhagyták a szigetet. Ketten még ott vannak, de a tárca azt közölte: ők is biztonságban vannak.

#Híradó#Videó#Külföld#hawaii#tűz#top hírek#erdőtűz#maui

Címlapról ajánljuk