Híradó

Pokoli képsorok a világ egyik legnépszerűbb turistahelyszínéről – mindent felemésztettek a lángok a Hawaii-szigeteken

Garay AnnamáriaGaray Annamária

2023. augusztus 10. 18:39

Legkevesebb 36 áldozata van a hirtelen kitört tűzvésznek a Hawaii-szigeteken. A lángok mindent beterítettek, többen az óceánba futottak, sokakat onnan kellett kimenteni. Mintegy 300 épület leégett, a hatóságok elrendelték az emberek kitelepítését. A szigetcsoporton vörös szintű riasztás van érvényben, az oltást az erős szél és a nagy szárazság is nehezíti. 

 Mindent felemésztenek a lángok, amelyek egyik pillanatról a másikra okoztak elképesztő pusztítást a Hawaii-szigeteken. A tűz olyan gyorsan terjedt, hogy az emberek csak a nyílt víz felé tudtak menekülni Mauin. A lángok később a kikötőt is elérték, a csónakok megégtek, a fák elszenesedtek.

Lahaina városa szinte porig égett, a települést sokan háborús zónához hasonlították, legkevesebb harminchatan életüket vesztették.

Évekbe fog telni mindezt helyrehozni. A partszakaszon szerda este óta még mindig ott lebegnek a holttestek. Próbáltuk kihúzni az embereket, de nem kapunk elég segítséget.

 – mondta az egyik helyi férfi. 

Tizenötezren áram nélkül maradtak, a sziget nyugati oldalán mindössze egy autópálya maradt a menekülésre, ezreket kellett kitelepíteni. Maui fő reptere turistákkal telt meg, akik mielőbb el akarták hagyni a katasztrófa helyszínét.

Épp a strandon voltam, amikor hallottam, hogy lezárták az utakat. Ha tudtam volna, felkapom az összes holmimat, ijesztő volt. Még szerencse, hogy volt kinél töltenem az éjszakát. 

– mondta egy amerikai nő

Amellett, hogy az erdőtüzeket a hurrikán szele és az extrém szárazság is táplálja, a tűzoltók munkáját a kidőlt fák és leszakadt villanyvezetékek is nehezítik. A katasztrófaelhárításban Hawaii nemzeti gárdáját is bevetik.

#Híradó#Videó#Külföld#top hírek#maui#lahaina#tűz#tűzvész#hawaii

Címlapról ajánljuk