Híradó

Kovács Zoltán az amerikai vízumszigorításról az RTL-nek: Nem rajtunk fog múlni

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 16:51

A magyar kormány nem tesz eleget az amerikai kérésnek. 

Az Egyesült Államok keddtől jelentősen korlátozza a Magyarországról érkezők vízummentességét, mégpedig biztonsági aggályokra hivatkozva. Az indoklás szerint 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. 

David  Pressmann, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint az amerikai kormány évek óta foglalkozik ezzel a „biztonsági sebezhetőséggel”, de a magyar kormány nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a program követelményeinek minden szempontból megfeleljen.

Az RTL kérdésére ezzel kapcsolatban Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta,

Magyarország kormánya és a magyar állami szervek évek óta szisztematikusan és őszintén működnek együtt az Egyesült Államokkal.

Elmondta, hogy az amerikaiak a külhoni magyar kettős állampolgárok adatait kérik, ezt azonban a magyar kormány nemzetbiztonsági okokból és a kettős állampolgárok személyes biztonsága miatt és a nem adja át. Arra a kérdésre, terveznek-e tárgyalásokat a korábbi gördülékeny kapcsolat visszaállítása érdekében, az államtitkár érdemben nem válaszolt. Azt mondta, amit lehetett, eddig is megosztottak az amerikaiakkal. 

#Híradó#Videó#Belföld#kovács zoltán#vízum#amerika#joe biden#szigorítás#egyesült államok

Címlapról ajánljuk