Híradó

Legyen azonnal tűzszünet, béke – de hogy hogyan, az már nem a mi dolgunk

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2023. július 21. 18:05

Nem Magyarország feladata megmondani, hogyan kössenek békét egymással az oroszok és az ukránok – ezt mondták kormánypárti politikusok az RTL Híradónak Tusnádfürdőn. A kormánypártok kommunikációjában visszatérő elem a tűzszünet és a béketárgyalások követelése, de arról, hogy ezt hogyan kellene elérni, nem beszélnek. Orbán Viktor holnap tart majd beszédet a fesztiválon, amelynek mottója: „A béke ideje”.

Majdnem másfél éve tart az orosz-ukrán háború, és majdnem ennyi ideje bírálja az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat a magyar kormány. Naponta többször elmondják, nem szankciókra, hanem béketárgyalásokra van szükség.

Azt azonban soha nem fejtik ki, hogy ez hogyan is nézne ki a gyakorlatban. A Híradó most Tusnádfürdőn próbálta meg kideríteni, hogy kormánypárti politikusok szerint mit jelent az, hogy Magyarország békepárti, és konkrétan hogyan kellene hozzákezdeni a béketárgyalásokhoz.

Kósa Lajos szerint:

Azt mondjuk, hogy holnaptól tűzszünet, és nem lövöldözünk egymásra.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke azt mondta, ennyire egyszerű a tűzszünet. Szerinte Magyarországnak nem dolga megmondani, hogyan kössenek békét a háborús felek.

„Legalább van valaki, aki azt mondja a nemzetközi fórumokon, minden egyes alkalommal, hogy a magyar álláspont az az, hogy mi békét szeretnénk. Hogy mi mondjuk meg az ukránoknak, az oroszoknak, neadjisten az amerikaiaknak, hogy egyébként mit képzelünk a békéről, az szerintem szereptévesztés lenne” – fejtette ki Kósa Lajos.

Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda miniszterhelyettese szerint például az Ukrajnának szánt fegyverszállítások leállításával közelebb lehetne kerülni a békéhez.

A Híradó feltette neki a kérdést, hogy azt is jó kompromisszumnak tartanák-e, ha ez azzal záródik, hogy Oroszország megtart területeket Ukrajnából, vagy az elfoglalt területek nála maradnak, de Dömötör szerint ez már nem a mi dolgunk.

„Ez nem Magyarország dolga azt hiszem, Magyarország dolga az, hogy a béke álláspontját képviselje a maga vonatkozásában, és amennyire ereje van a nemzetközi tárgyalásokon is. Az, hogy a béketárgyalásokon mi lesz az eredmény, az majd kiderül.”

Az RTL Híradó helyszínen dolgozó tudósítója Szalay-Bobrovniczky Kristófot szerette volna megkérdezni arról, hogy szerinte hogyan lehetne elérni a tűzszünetet és a béketárgyalásokat, de 

a honvédelmi miniszter előadása után csak három kormányközeli tévének adott interjút, majd arra hivatkozva, hogy előre leszervezett programja van a fesztivál területén, távozott.

Tusványoson szombaton mond beszédet Orbán Viktor, magyar idő szerint délelőtt fél 10-kor. A fesztivál mottója „a béke ideje”, így a béke várhatóan a miniszterelnök előadásában is központi szerepet kap majd.

#Híradó#Videó#politika#háború#tusnádfürdő#béke#ukrán-orosz háború#fidesz#fegyverszünet

Címlapról ajánljuk