Híradó

A magyar családok 41 százaléka nem nyaral, a többségnek nincs rá pénze

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. július 15. 19:11

Leginkább az 50 év felettiek, a szakmunkás végzettségűek és a Kelet-Magyarországon élők válaszolták azt, hogy nem lesz módjuk nyaralni. Ez derül ki az Opinio felméréséből, amit a Euronews megbízásából készítettek. Sok külföldre utazó azt állítja, ott olcsóbban kijönnek, mint itthon.

Nagyon nehezen indult meg a szezon, úgy gondolom, hogy beszélhetek az összes vendéglátós nevében, de ez ráfogható az időjárásra

– ezt Ihász Anita mondta az RTL riporterének. Szombaton a badacsonyi strandon forgatott a Híradó. „Meg a magas inflációra és a gyenge forintra” – magyarázta az egyik badacsonyi hotel vezetője.

Május után jött egy határozottan gyenge június, és most érezzük azt július közepével, hogy kezd élénkülni a Balaton, de az azért mindenképpen elmondható, hogy elmarad az előző évektől, körülbelül olyan 20-30 százalékkal

– ezt már Nagy Miklós, a Hotel BonVino igazgatója mondja. 30 százalékos visszaesésről beszélt korábban a Szállodaszövetség elnöke is. A kormány viszont másképp látja a balatoni vendégforgalmat. Gulyás Gergely szerint ez mind csak álhír:

Bár még nincs teljesen végleges adat, de az év első hat hónapjában elenyésző, hozzávetőlegesen 2 százalékos visszaesés történhetett. Tehát vagy nincs visszaesés, vagy egészen minimális, mondhatni hibahatáron belüli.

Gulyás azzal érvelt, hogy a Szállodaszövetségnek csak a kiadó szobák hatodára van rálátása. A szallas.hu adatai azt mutatják: idén csak minden ötödik foglalás szól a Balaton térségébe, míg tavaly minden harmadikat oda foglalták. Az Opinio felmérése szerint, amit a Euronews megbízásából készítettek, a megkérdezettek 41 százaléka egyáltalán nem tervez nyaralást idénre. A legtöbben azért, mert nincs rá pénzük. Leginkább az 50 év felettiek, a szakmunkás végzettségűek és a Kelet-Magyarországon élők válaszolták azt, hogy nem lesz módjuk nyaralni. 

A Horvátországinfó referense szerint a Horvátországban nyaraló magyarok száma nem csökkent.

Olcsóbb is egyébként, de még egyszer utalnék rá, hogy nyaralási élmény szempontjából, családos nyaralás szempontjából, egy gyerek szempontjából, az, hogy bemegy a tengerbe, fel tud venni egy búvármaszkot, és látja, hogy mi van alatta, mi történik körülötte, ez nagyon szép élmény

– mondja Orient Attila a Horvátországinfó referense. És fontos szempont, hogy szerinte nem drágább, mint a Balaton, sőt.

Chicken nugetts 6 euró.

Vagyis mai árfolyamon 2250 forint. Míg a Balatonon szombaton 2790 forintért kínáltak csirkét, igaz, falusit. Az Opinio felmérése is azt mutatja, hogy a tenger mellett az árak miatt választják sokan a külföldi nyaralást. A válaszadók fele azt állítja: olcsóbban jönnek ki, mint itthon.

#Híradó#Videó#nyaralás#balaton#horvátország#Külföld#Belföld#top hírek

Címlapról ajánljuk