Híradó

Közigazgatási pert indít az RTL Magyarország a Médiatanács határozata miatt, mert csak éjjel adhatna egy Pride-ot beharangozó kisfilmet

rtl.hurtl.hu

2023. július 14. 18:25

Közigazgatási pert indít az RTL Magyarország, miután a Médiahatóság úgy határozott: a Pride-ot beharangozó kisfilm csak éjjel sugározható, mert az nem társadalmi célú. Közben a Pride hónap alkalmából szivárványszínűre festett budapesti padot elszállították, mert annyiszor festették át, hogy megsérült. Csütörtökön derült ki, hogy a Líra Könyvesbolt hálózatra példátlan, 12 millió forintos bírságot szabott ki a Kormányhivatal, mert nem fóliáztak le egy könyvet, amiben homoszexualistásról van szó. Szombaton lesz Budapesten a Pride felvonulás.

Délben még halványan látszott az eredeti üzenet a budapesti padon: Nyitott, szabad, boldog. A Pride hónap alkalmából festette rá bő egy hete az Amnesty International Magyarország. Akkor szivárványszíneket is kapott.  

Majd fociultrák zöld-fehérre festették. A civil szervezet pedig újra szivárványszínűre. És ez így ment még pár napig. Végül piros-fehér-zöld lett és csütörtök este még le is fóliázták.

Az Amnesty igazgatója szerint az, hogy még egy padon sem tűrik el a szivárványszíneket, a kormány évek óta felépített, kirekesztő politikájának eredménye.

Én szerintem 2023-ben elfogadhatatlan az, hogy a magyar társadalom egy többszázezeres, kisebbségi csoportját, nem lehet Budapest közterületein egy egy négyzetmétert elfoglaló padon reprezentálni

– mondta Víg Dávid, az Amnesty International Magyarország vezetője.

Délután aztán az önkormányzat emberei el is szállították a padot, mert a sokszori átfestéstől megsérült.  


Két lány görkorcsolyázik és gördeszkázik, majd összeérintik a homlokukat. Ezt látni a Szivárvány misszió Pride-ot beharangozó animációs filmjén. De csak este 10 és hajnali 5 között sugározhatta volna az RTL, mert nem társadalmi célú reklám. Így döntött a Médiahatóság, miután a csatorna kikérte az állásfoglalásukat. Szerintük ugyanis az a homoszexualitást népszerűsíti, ami rossz irányban befolyásolhatja a kiskorúakat.

Az RTL Magyarország közigazgatási pert indít, mert nem ért egyet a Médiatanács határozatával.

A Líra Könyvesbolt közben rekordméretű 1,2 millió forintos büntetést kapott, mert nem volt lefóliázva egy könyv. A képregény, ami két fiú kapcsolatát mutatja be, egyébként egy filmsorozatból készült, ami ma is megnézhető az egyik streaming szolgáltatónál.

Nyáry krisztián író, a Líra kreatív igazgatója a Reggeliben azt mondta: a törvény alapján nem lehet tudni, pontosan mit kell lefóliázni, és mit nem. „Nem lehet például tudni, hogy egy könyvesboltban egy felnőtteknek szóló könyv, ami megjeleníti például a homoszexualitást, azt be kell-e fóliázni, mert néha csak a gyermekkönyvekről van szó, néha általánosan fogalmaznak. Tehát például, ha mi ezt a könyvet kiemeljük és áttesszük a felnőttek közé, járt-e volna büntetés vagy sem.” A beszélgetést hosszabban az alábbi videóban nézhetik meg.


Budapesten szombaton délután rendezik az idei Pride felvonulást. A menet 3-kor, a Vajdahunyad vára elől indul az Andrássy úton az Oktogonig, majd vissza a Vajdahunyad vár elé.

#Híradó#Videó#pride#2023#rtl#bíróság#Belföld#ma

Címlapról ajánljuk