Híradó

„Nem igaz, hogy Magyarország pénzét Ukrajnának adták” – reagált az Európai Bizottság a magyar kormány állításaira

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. július 2. 19:00

Szó sincs róla, hogy kiürült volna az Európai Unió költségvetése, és az sem igaz, hogy Magyarország pénzét Ukrajnának adták – így reagált az Európai Bizottság a magyar kormány napok óta hangoztatott állításaira. Orbán Viktor az elmúlt napokban Brüsszelben is arról beszélt, hogy szerinte azért kérnek a tagállamoktól pótbefizetést, mert az unió a pénzügyi csőd szélére sodródott. Ujhelyi István uniós képviselő szerint a miniszterelnök egyre képtelenebb állításokkal igyekszik a saját felelősségéről elterelni a figyelmet.

 

Ki az, aki ezt ellenőrzi, hogy valóban arra költik-e el, amire adjuk?

A kérdést még pénteken, az állami rádió brüsszeli stúdiójában tette fel Orbán Viktor. A miniszterelnök az európai uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozásán vett részt, és amiatt aggódott, hogy célszerűen költik-e el az uniós forrásokat.

Nem Magyarországon, hanem Ukrajnában.

A háborúval sújtott országot továbbra is segítené az Európai Unió, részben ezért kér a Bizottság pótlólagos költségvetési befizetést a tagállamoktól.

A brüsszeli intézményekben dolgozók fizetésemelését teljesen abszurdnak nevezte Orbán Viktor, akinek egyébként – a hatályos jogszabályok értelmében – legutóbb márciusban emelkedett a fizetése, csaknem 900 ezer forinttal.

A magyar emberek otthon fizessenek többet a rezsiért, küldjünk ide több pénzt, amiből nekik lesz plusz fizetésük. Úgy ahogy van, az egész az oly mértékig abszurd!

– fakadt ki Orbán. A miniszterelnök szerint az Európai Unió a pénzügyi csőd szélére sodródott, és emiatt nem jut hozzá a helyreállítási alap forrásaihoz Magyarország és Lengyelország sem.

Nincs pénz az uniós költségvetésben. Hova lett a pénz? Mi tudjuk a választ, vagy azt hisszük, hogy tudjuk a választ, hát valahol ott van Ukrajnában. Hol a magyarok pénze? Hol a lengyelek pénze? Attól tartok, hogy Ukrajnában. Odaadták 

– fogalmazott.

Szó nincs róla, hogy a költségvetés kiürült volna és a magyarok pénze Ukrajnában lenne – cáfolta Orbán Viktort az Európai Bizottság szóvivője. Dana Spinant az közölte, hogy „a Lengyelországnak és Magyarországnak szánt európai gazdaságélénkítési források – természetesen – továbbra is mindkét ország számára elkülönítve vannak” –  írja a Portfolio. Ezeket a pénzeszközöket nem is lehet másra fordítani, mint a két tagállamnak kifizetni, mielőtt azonban megkapnák a pénzt, „végre kell hajtaniuk azokat a fontos reformokat, amelyek mellett elkötelezték magukat” – mondta a szóvivő. 

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint a magyar kormány egyre nagyobb képtelenségeket állít az Unióról, hogy a saját felelősségéről elterelje a figyelmet.

„Orbán, miután befagytak a forrásaink az állami szintű korrupció és a jogállamiság leépítése miatt, ezért ezzel a hazugsággal próbálja megmagyarázni a magyar társadalomnak, hogy miért nincs forrás, és miért üres a magyar államkassza. De semmi köze az Ukrajnának szánt segítséghez a magyar befagyott forrásoknak” – vélte az EP-képviselő.

A bizottság szerint az Európai Unió jelenlegi, hétéves költségvetését még 2020-ban tervezték. Akkor még sem a covid-járvány hatásaival, sem Oroszország ukrajnai inváziójával nem számolhattak. Most, a féléves felülvizsgálatkor már igen: ezért kérnek a költségvetési ciklus második felére pótlólagos, 66 milliárd eurós befizetést a tagállamoktól.

 

#Híradó#Videó#politika#orbán viktor#eb#ukrajna#költségvetés

Címlapról ajánljuk