Híradó

Ezer forintos számlavezetési díj, ingyen bankkártya – több tízezret spórolhat évente, aki alapszámlára vált

Velti LászlóVelti László

2023. július 2. 18:42

Akár több tízezer forintot spórolhat évente, aki július elseje óta alapszámlával bankol. Egy ilyenért mostantól legfeljebb ezer forintot kérhetnek havonta a bankok, harmadannyit, mint eddig. Cserébe pedig díjtalan bankkártyát, és néhány ingyenes utalást is kell biztosítaniuk. A jegybank úgy számol, vannak ügyfelek, akik egyelőre nyolcszor annyit fizetnek ugyanazért, mint mások. 

A kártyás fizetés ingyenes, és havi két készpénzfelvétel is díjtalan 150 ezer forintig az automatákból. Számlavezetéshez kapcsolódó díjakat emeltek a bankok tavasszal, a magas inflációra hivatkozva. Sokan elégedetlenek a bankjukkal, túl drágának tartják a szolgáltatásokat.

A jegybank korábbi kutatásában azt írta:

több ügyfél esetében az SMS-ekért fizetett díj meghaladta az évi 20 ezer forintot.

Pedig ezeket ingyenes, úgynevezett push-üzenetekkel helyettesíthették volna. A Nemzeti Bank most ezzel a friss ábrával figyelmeztette körültekintő döntésre az ügyfeleket.

Hét éve – ha kérik – azoknak is számlát nyitnak a bankok, akiknek nincs rendszeres jövedelmük. Januárban számoltunk be róla, hogy több pénzintézet havi 3 ezer forintra emelte az ilyen, úgynevezett alapszámla díját. Néhány nappal később jelentette be a kormány, hogy 

havi ezer forintban maximálják a tarifát. Szombaton léptek életbe az új szabályok. 

Az alapszámlához díjtalan bankkártya is jár. És az ügyfelek havonta négyszer ingyen utalhatnak, összesen legfeljebb 100 ezer forintig. A bankok pedig egyetlen csoportos beszedés esetén sem vonhatnak pénzt róla. Az általunk kérdezett szakértő szerint nem csak munkanélkülieknek érdemes alapszámlára váltaniuk. 

Az ezer forint még látványosabbá tette, hogy ez igenis egy alternatíva. Csak a bankok enyhén szólva a hirdetményeik, al-alhirdetményeibe teszik ezeket, tehát nullaszinten reklámozzák, hiszen, hogyha valaki ezt veszi igénybe, akkor ezzel a bank azért nagyon keveset tud keresni, vagy semmit

– árulta el Tóth Levente a Bank360.hu kommunikációs vezetője.

A jegybank szerint az ügyfelek 65 százaléka 2020-ban havi ezer forintnál többet fizetett a bankolásért, pedig alig használta a számláját.

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#bank#alapszámla#ezer forint#bankkártya#top hírek

Címlapról ajánljuk