Híradó

„Óriási veszélyt rejt, ha százezer forintok vannak a kasszában” – sok kisboltos nem tud annyi készpénzt tartani, hogy pénzfelvételt vállaljon az üzletében

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. július 1. 18:58

Sok kisboltos nem akar, és nem is tud annyi készpénzt tartani, hogy pénzfelvételt vállaljon az üzletében. Mától már erre is van lehetőség, havonta kétszer, legfeljebb 40 ezer forintot lehet felvenni boltban. Ez azokban a falvakban lehetne segítség, ahol se bank, se posta, se ATM nincs. Vannak boltosok, akik csak bizonyos összegű vásárlás felett engednék a készpénzfelvételt, de a pontos feltételek még mindig nem ismertek.

Most még csak fizetni lehet készpénzzel ebben a Békés megyei kisboltban. A vevők többsége nem is akar másképp, csak elvétve, néhányan vásárolnak bankkártyával.

A településen már bezárt a helyi Takarékszövetkezet, egyetlen ATM működik. Az itt élők attól tartanak, hogy az is megszűnik. Ezért a helyi kisbolt tulajdonosa gondolkozik azon, hogy bevezesse: aki bankkártyával vásárol, készpénzt is felvehet náluk. Bár mától már él a lehetőség, még rengeteg kérdése van.

Mekkora költséggel fog járni? Ha esetleg jönnek 5-en, 6-an, ez milyen kiadást fog jelenteni, a bank mikor utal nekünk, tehát a részleteket mindenképpen várjuk, hogy ez, hogy lesz kivitelezve 

– sorolta a kérdéseit Serbné Tóti Edit.

A jogszabály szerint havonta kétszer, legfeljebb 40 ezer forintot lehet készpénzben felvenni a boltok kasszáinál. De csak azoknak, akik vásárolnak is.

 A kisforgalmú boltokban vagy a városokban, ahol sokan kártyával fizetik a vásárlásaikat, komoly nehézséget okozna ennyi készpénzt tartani a kasszában.

Egy pécsi boltos szerint  viszont óriási veszélyt rejt, hogyha i3-400 ezer forintot tartanak a kasszában.

Holnap bejön valaki az utcáról, kést szegez nekünk és abban a pillanatban elviszi a forgalmunkat 

– magyarázta aggályait Takács Gábor.

A bolti készpénzfelvétel az olyan településeken élőkön segíthetne, ahol se bank, se posta, se ATM nincs. De a boltos kamerán kívül azt mondta: nem tudna elég készpénzt tartani ahhoz, hogy ha több ember akarna fejenként 40 ezer forintot felvenni napokon át, azt ki tudja fizetni.

 

 

#Híradó#Videó#Belföld#kisbolt#készpénz#pénzfelvétel#rtl

Címlapról ajánljuk