Híradó

Az utak örökbefogadásával javítana állapotukon a II. kerület, miközben kátyúk és bokrokkal benőtt táblák nehezítik a közlekedést

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. július 1. 19:02

Fogadjon örökbe egy méter utat – ezt kéri a II. kerületben élőktől a polgármester. Őrsi Gergely így próbálja kiegészíteni a kerület útfelújításokra fordítható költségvetését. Az RTL Híradó is rengeteg kátyút talált a fővárosi utakon, ráadásul sok helyen bokrok és fák takarják a közlekedési táblákat. A Budapest Közút úgy reagált: mindent megtesznek, hogy biztonságosabbak legyenek az utak.

A Híradó stábja Budán, a Hűvösvölgyi úton autózott. Óriási kátyúk mindenütt – nem idén keletkeztek. Évek óta, mint egy akadályversenyen, próbálják kerülgetni az autósok.

Lemértük, öt centi mély az egyik kátyú. Valószínűleg akik itt élnek a környéken, azok tudják ezt. Azok vannak bajban, akik idegenek itt, és nem tudják, hogy ilyen kátyúk vannak a Hűvösvölgyi úton.

A Szilágyi Erzsébet fasoron a II. kerület polgármestere mutatja a kátyúkat.

Ha egy mentő beteget szállítva végighalad az úton, az a zötykölődés legfeljebb egy olyan betegnek segít, akinek veseköve van. Egyébként veszélyes

– mondta Őrsi Gergely.

Fogadjon örökbe egy méter utat

A polgármester azt mondja, hogy az út ugyan nem az általa vezetett kerülethez tartozik, mégis rengeteg itt élő használja. 26 ezer autó megy el naponta ezen a szakaszon. Egyelőre itt, 2000 négyzetméterre 300 millió forintot különítettek el.

Ehhez létrehoztunk egy adományszámlát, aminek az a neve, hogy Fogadjon örökbe egy méter utat, és szép számmal gyűlnek rajta az adományok. Eddig már harminc ember utalt

 – árulta el a polgármester.

De nemcsak az úthibák nehezítik a biztonságos közlekedést, hanem a táblák láthatatlansága is – állítja Nagy Lajos Gábor járművezető oktató.

A világon semmi nem látszik. Igen, ez egy elsőbbségadás jelzőtábla, amit még hátulról is látnia kéne a keresztutcából érkezőknek. Ha egy helyismerettel nem rendelkező járművezető érkezik ide bármelyik irányból, erről a tábláról fogalma sincs 

– tette hozzá az oktató.

Gyalogátkelőhely, várakozni tilos, gyerekek kelhetnek át az úton, úthibák. Négy tábla egy helyen, amelyek a fáktól szinte alig látszanak.

A Budapest Közúttól kérdéseinkre azt írták, hogy folyamatosan ellenőrzik a táblák láthatóságát, rengeteget költenek az úthálózat biztonságosabbá tételére, folyamatosak a felújítások.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#kátyú#tábla#közlekedés

Címlapról ajánljuk