Híradó

Meglepte a kormányt a fogyasztási sokk, a GKI szerint most kapkodnak össze-vissza

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. június 29. 18:00

Meglepte a kormányt, hogy zuhan a bolti forgalom. A gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádióban fogyasztási sokknak nevezte a több mint 10 százalékos visszaesést, amely a legnagyobb az Unióban. Azt mondta, azért lehet majd SZÉP-kártyával fizetni a boltokban, mert fékezni akarják a forgalomcsökkenést. Sőt, a családtámogatások jövő évi szigorításától is előrehozott vásárlásokat remél a kormány. A GKI szerint kapkodnak, mert nincs elég pénz a költségvetésben.

Hiába hirdettek akciókat a kereskedők, az Eurostat legutolsó, áprilisról szóló adatai szerint 12,6 százalékkal, az uniós átlag több mint négyszeresével zuhant a forgalmuk. Az RTL Híradó által kérdezett vevők a SZÉP-kártyájuktól remélik a segítséget.

„Melegétkezésre, ilyen dolgokra szoktam használni. Hallottam, hogy hamarosan hidegélelemet is lehet majd vásárolni, aminek én örülök” – mondta Tóth Zoltán.

„Előfordult sokszor, hogy nyaralni jártunk vele, de az utóbbi időben már inkább vagy étteremben használjuk el, ezután szerintem a boltban fogom” – árulta el Kenyeres Zoltán.

Biztos nem ő lesz az egyetlen, aki így tesz, ezért most a vendéglátóiparban tartanak forgalomcsökkenéstől

Augusztustól lehet újra SZÉP-kártyával fizetni a boltokban. Ráadásul majdnem másfélszer annyit utalhatnak kedvezményesen a munkáltatók, mint eddig. Ezt múlt héten jelentette be a kormány. Most az Inforádióban magyarázta a döntést a gazdaságfejlesztési miniszter.  

„Ettől azt várjuk, hogy nem fog az élelmiszerfogyasztás emelkedni, de az élelmiszerfogyasztás csökkenése, az kisebb lesz, tehát simítani fogják a fogyasztást” – vázolta Nagy Márton, akit meglepett, hogy több mint 10 százalékkal zuhant a boltok forgalma.

Ez sokk, egy fogyasztási sokk. Ez nem minden esetben jó.

A miniszter azt mondta, fékezik az inflációt, de azért a recessziót is szeretnék elkerülni. Arról beszélt, hogy a babaváró támogatásból illetve a csok-ból is azért szorítanak ki sokakat jövőre, hogy többen már idén felvegyék, és költeni kezdjék a pénzt.

„Simításra van szükség, fogyasztási simításra van szükség. És ezért vannak olyan eszközök, amivel be kell avatkozni. Mellesleg ez nem csak a gazdaságunknak segít, hanem ahogy mondtam, a költségvetésnek is segít, hiszen az áfabevételeken múlik az idén, hogy a költségvetés tudja-e teljesíteni a hiánycélt” – mondta Nagy Márton.

Idén január és május között 300-350 milliárd forinttal kevesebb áfa folyt be az államkasszába a tervezetthez képest. Miután kevesebbszer és kevesebbet vásárolnak az emberek.  

Kapkod a kormány össze-vissza, kell a pénz a költségvetésbe, mert nincs. Majd azt gondolja, hogy az adóbevétel növekedésének nincs inflációs hatása, miközben minden tény azt mutatja, hogy igenis van

– szögezi le Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A DK szerint a gazdaságfejlesztési miniszter ellentmondásba keveredett. Azt mondják, az infláció csak a gazdasági növekedés terhére csökkenhet.  

„A gazdasági növekedés nulla lesz nagyságrendjében, az infláció pedig jóval magasabb lesz 15 százaléknál. Ezzel együtt kell élni. Lehet mondani az Inforádióban mindenféle álmokat, kisimítást meg egyebeket, de az a helyzet, hogy ez most ezzel jár, ami rendkívül szomorú, és komoly társadalmi rétegeknek okoznak fejtörést” – mondta a Híradónak Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője.

Még mindig Magyarországon a legmagasabb az infláció az Unióban. Az infláció miatt pedig már 10. hónapja csökken a fizetések vásárlóértéke.

#Híradó#Videó#top hírek#Gazdaság#infláció#fogyasztás#vásárlás#gki#gazdaságkutató intézet#szép-kártya

Címlapról ajánljuk