Híradó

Nyílt törései, bordatörései és arccsonttörése van a szlovákiai buszbaleset legsúlyosabb magyar sérültjének

rtl.hurtl.hu

2023. május 17. 18:39

Még mindig kritikus az állapota annak a 75 éves asszonynak, aki a sofőr mögött ült, amikor a magyar turistabusz egy kamionba csapódott hétfőn Szlovákiában. Az asszony lánya az RTL Híradónak elmondta, hogy anyját a tűzoltók szabadították ki a roncsok közül. A sérültek egy részét hazaszállították, tizenhárman Miskolcra kerültek, voltak, akiket műteni kellett.

Menczer Tamás külügyi államtitkár azt közölte, még 18 ember van szlovák kórházban, és azt is, hogy a helyi hatóságok büntetőeljárást indítottak a baleset ügyében. A hétfői helyszínelésnek még látszanak a nyomai a szlovák D2-es autópályán. A magyar turistákat szállító busz kamionnal ütközött, a balesetben ötvenkilencen sérültek meg, egy ember életét vesztette. A buszon főként idősek ültek, őket hat szlovák kórházba szállították ellátásra. A pozsonyi egyetemi kórházban négy sérültet kezelnek.

A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, készen állunk arra, hogy átadjuk őket a magyar kórházak egyikének, mert azt kérték, hogy amint az állapotuk engedi, szállítsuk át őket 

– mondta a kórház főorvosa, Vlagyiszlav Veszelij.

Jurkó István a busz elejében ült feleségével. Fejsérüléssel, bordatöréssel került kórházba. A csattanásra riadtak fel. 

Csak azt láttuk, hogy két ember kirepült, a többiek ordítottak, kiabáltak, az egyiknek beszorult a lába 

– idézte fel a történteket Jurkó István.

Az egyik utassal az ATV híradója készített interjút. Az asszony a fejét ütötte be, és a válla is eltört, amikor a kamionnak csapódtak. A buszon miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak. Prágába tartottak ötnapos kirándulásra. Úgy tudjuk, a legsúlyosabb sérült egy 75 éves nő, aki a sofőr mögött ült, jelenleg is kritikus állapotban van. Lányát, Kardos Nórát az RTL Híradó telefonon érte el, aki elmondta, hogy édesanyjának nyílt törései vannak, az ütőeret ért ütés miatt pedig rögtön műteni kellett. Eltört a medencéje, a bordái és az arccsontja is.

A stabil állapotban lévő sérültek egy részét már hazaszállították Magyarországra. A miskolci kórházba tizenhárman érkeztek az elmúlt két napban, hetet közülük felvettek a kórházba, műteni kellett őket vagy műtétre várnak. Még ma, de legkésőbb holnap átesnek a beavatkozásokon. Több, most Pozsonyban ápolt beteget is a miskolci kórházba visznek majd kezelésre, amint szállítható állapotba kerülnek.

Délután a magyar külügyminisztérium államtitkára azt közölte, Szlovákiában büntetőeljárás indult a baleset miatt, ismeretlen tettes ellen.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#baleset#szlovákia#buszbaleset#pozsony#miskolc#top hírek

Címlapról ajánljuk