Híradó

Jövőre talán már olyan szinten élhetünk, mint tavaly

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. május 8. 18:46

Az ideinél lényegesen visszafogottabb, 10-11 százalékos béremeléssel számol jövőre a kormány, a nyugdíjak pedig várhatóan 6 százalékkal nőhetnek – derült ki az Európai Bizottsághoz benyújtott friss konvergenciaprogramból. Ez alapján ismét a tavalyi életszínvonalon élhet majd egy átlagos magyar a Portfólió szerint. A Híradó által kérdezett szakszervezetnél azt mondják, 20 százalékos bérfejlesztés kellene, hogy előrébb léphessenek a dolgozók.

Egy RTL Híradó által megkérdezett szakács évek óta nem jár nyaralni, idén pedig egynapos kirándulásra sem telik a családjának. Átlag alatt keres, és képtelen lépest tartani az inflációval.  

Hiába volt béremelés, nekünk, mint munkavállalóknak sajnos nem igazán jelentett semmit, hiszen a boltokban elég sok az, amit ki kell fizetnünk. Ugyanúgy bennünket is érintettek a rezsiemelkedések 

– mondta az RTL Híradónak.

Most a konvergenciaprogramból derült ki, hogy éves átlagban 6 százalékra lassulhat jövőre az infláció a kormány szerint. Ekkora emelésre számíthatnak a nyugdíjasok január elsejével, miután a nyugdíjak értékének megőrzését törvény garantálja. A dolgozóknak hónapokkal ezelőtt két év átlagában ígért javuló életszínvonalat a miniszterelnök.  

Azt biztosan mondhatom, hogy a ’22-es és ’23-as év egészét tekintve, a kettőt egy időszaknak bekönyvelve a bérek Magyarországon valóságos értéküket, reálértéküket tekintve is nőni fognak, a két évben együttvéve 

– mondta Orbán Viktor január 13-án.  

A folytatásban, 2024-re átlag 10-11 százalékos béremeléssel számol a friss konvergenciaprogram. Nagyjából 5 százalékponttal kisebbel, mint amekkorát 2023-ra várnak. A kormány az RTL Híradó kérdésére nem tudta megmondani, mennyit javulhat a dolgozók életszínvonala egy év alatt. Szerintük ez mindenek előtt – a szerintük – a háború és a brüsszeli szankciók okozta gazdasági nehézségektől függ.

A Portfólió szerint csak az ideinél lehet majd kedvezőbb a bérek vásárlóértéke.  

Az idei évben visszaesik a reálbéreknek a vásárlóereje nagyjából 3 százalékkal éves átlagban, jövőre pedig ugyanennyivel emelkedhet, akkor el fogjuk érni a tavalyi életszínvonalat 

– mondta Hornyák József, a portfolio.hu makroelemzője.

Az általunk kérdezett szakszervezetnél sem számítanak arra, hogy a dolgozók jobban élhetnek jövőre, mint tavaly. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt monda: 

A meseország kategóriája, hiszen ha azt nézzük, hogy az idei évben az infláció várhatóan 19 százalék magasságában lesz és a reálbérek az első negyedévben 8 százalékkal csökkentek, akkor ez azt jelenti, hogy a jövő évre vonatkozóan több mint 20 százalékos béremelésre lenne szükség.

Magyarországon januárban, februárban és márciusban 25 százalék fölötti inflációt mért a Statisztikai Hivatal, és egyelőre kilencedik hónapja csökken a fizetések vásárlóértéke. 

#Híradó#Videó#béremelés#nyugdíj-emelés#európai bizottság#bérfejlesztés#top hírek

Címlapról ajánljuk