Híradó

Negyven perc alatt ért ki a mentő a 2-3 percre lévő beteghez – állítja a hozzátartozó, a Mentőszolgálat szerint ez nem igaz

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. április 26. 17:56

Negyven perc alatt ért ki a mentő egy hozzátartozójához Budaörsre, aki sztrókot kapott – erről írt közösségi oldalán egy orvos. Pedig a városban lévő mentőállomás mindössze pár percre van rokona otthonától. Szerinte az ilyen betegeknél minden perc késedelem idegsejtek millióinak pusztulását okozza. Budaörs polgármestere szerint a központi mentésirányítás nem tud megfelelni a feladatának. A Mentőszolgálat ezt a vádat visszautasítja.

Spányik András orvos. Korábban sürgősségi osztályon dolgozott, jelenleg foglalkozásegészségügyi szakorvos és pszichoterapeuta. Hosszú posztban számolt be a Facebookon arról, hogy hétfőn a másik oldalról, egy beteg hozzátartozójaként találkozott az egészségügyi ellátórendszerrel. Édesanyja férje sztrókot kapott.

„Egy agyi artériája elzáródott, és ezt rögtön tudtam, mert édesanyám elmondta, hogy beszédzavar, és mozgásproblémák alakultak ki a férjénél.”

Az orvosi ügyelet a szomszéd utcában működik Budaörsön, Spányik András pedig személyesen ismeri az ott dolgozókat, ezért őket riasztotta. Egy percen belül a helyszínre is értek.

„Az ügyeletes orvos azonnal értesítette a mentőszolgálatot, méghozzá egy közvetlen rádiós kapcsolaton, hogy azonnalos mentőkocsit kér a beteghez – idézte fel Spányik András.

Budaörsön mentőállomás is van, ahonnan azonban csak a többedik jelzés után indult el a mentő a beteghez. Spányik András szerint a központi mentésirányítás vezénylésére vártak. Legalább harminc, de inkább negyven percig – mondja.

„A mentőszolgálat olyan két-három percre van az ingatlantól, ahol a beteg volt. Tehát nagyon rövid utat kellett megtennie” – mondta hozzátéve: pontosan tudják, hogy a hívás idején két szabad kocsi is volt az állomáson.

Miért vettek el 40 perc esélyt egy ember életéből szervezési hibák?

–  teszi fel a kérdést Facebook posztjában az orvos.

„Tartok tőle, és ez nemcsak ebben a helyzetben, hanem más helyzetben is, hogy ha nincs orvos a családban és mondjuk nem az ország legfejlettebb régiójában vagyunk, ahol elég sok a mentőautó és közel vannak a kórházak, a jó kórházak, akkor ez a helyzet még rosszabb. Én azokért az emberekért szóltam elsősorban, akik valószínűleg ebben a helyzetben vannak – magyarázta a Híradónak.

Budaörs polgármestere szerint az eset nem egyedi.

Félreértés ne legyen, nem a mentőszolgálat dolgozóival van a probléma, meg nem az ügyeletes orvosokkal van a probléma, itt egy rendszerhibáról beszélünk. A központi irányítás nem tud megfelelően megfelelni a feladatának

– mondta Wittinghof Tamás.

Az Országos Mentőszolgálattól is kértünk interjút, de csak annyit ígértek, hogy írásban válaszolnak kérdéseinkre. 

A szervezet tájékoztatása szerint 21 perc alatt értek a helyszínre. Azt is írták, szerintük Spányik András megalapozatlanul állítja az eset kapcsán, hogy súlyos rendszerhibára derült fény.

 

#Híradó#Videó#stroke#budaörs#mentő#mentőszolgálat#top hírek

Címlapról ajánljuk