Híradó

GKI: Még annál is rosszabb lesz idén a helyzet, mint amivel korábban számoltak

Velti LászlóVelti László

2023. április 25. 6:00

Valószínűtlen, hogy egy számjegyűre csökkenjen az infláció idén a GKI szerint. Már 19 százalékos pénzromlással számolnak éves átlagban, 1 százalékponttal magasabbal, mint negyedévvel ezelőtt. Karsai Gábor, a Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese adott interjút friss előrejelzésükről az RTL Híradónak. Azt mondta, inkább most váltson eurót, aki külföldre készül nyaralni, mert az év további részében forintgyengülés várható. Úgy számolnak, még várhatóan 25 ezer ember veszítheti el a munkáját a gazdaság visszaesése miatt.  

Már úgy számolnak, hogy idén átlagosan akár 19 százalékos is lehet az infláció Magyarországon. Három hónapja még csak 18 százalékot valószínűsítettek. Miért romlottak a kilátások?

Tavaly nyáron nagyon nagymértékben megemelkedtek a rezsiköltségek, aztán év végén eltörölték az üzemanyagárak ársapkáját, ezek olyan hatások, amik az egész idei esztendőre kihatnak. Emellett pedig egy fontos dolog az is, hogy idén év elején az áremelések nagyobb mértékűek voltak, mint amire korábban számítottunk.

Új kockázatokat is azonosíthattak. Gondolok itt arra, hogy a nagyobb elemzőházak akár 100 dolláros olajárral is számolnak, tekintve, hogy a kereslet nő, a kínálat viszont várhatóan szűkül. Mire számíthatnak a magyar autósok a benzinkutakon a következő hónapokban?

Két lényeges eleme van a benzináraknak. Az egyik a kőolaj ára, ahogy említette ez várhatóan emelkedik. A másik pedig a forint árfolyama. Pillanatnyilag a forint meglehetősen erős, ennél sokkal erősebb idén valószínűleg már nem lesz. A mi prognózisunk inkább egy határozott gyengülést valószínűsít az év során.

Önök milyen árfolyammal számolnak?

Éves átlagban idén 400 forintos euróval számolunk, tehát egy lényegesen gyengébb árfolyammal, mint ahol most tartunk. És valamivel gyengébbel, mint ami tavaly volt. Ennek elsősorban az az oka, hogy amikor a Nemzeti Bank – remélhetőleg nagyon óvatosan és nem elkapkodva – elkezdi az irányadó kamatot csökkenteni, akkor annak biztos lesz hatása az árfolyamra. Másrészt eléggé pesszimisták vagyunk az Európai Unióval való megegyezés ügyében. A magyar kormányon nem látszik a hajlandóság, hogy igazi engedményeket tegyen, illetve betartsa korábbi ígéreteit, ez pedig előbb-utóbb ugyancsak ki fog hatni az árfolyamra.  

Mikor váltson valutát, aki külföldön nyaralna idén?

Inkább most, vagy a nagyobb részét most. Nem nagyon hiszem, hogy a forint a mostanihoz képest érdemben tartósan erősödni tudjon. A gyengülés viszont nagyon valószínű.

Kormánytagok azt mondják, az ő céljuk, hogy decemberre egyszámjegyű legyen az infláció. Az Európai Unió tagállamaiban együtt átlagosan már februárban 10 százalék alá csökkent. Ez önök szerint megvalósulhat idén még Magyarországon is?

Számos termékcsoportban, például a szolgáltatásoknál, a pénzügyi szektorban további díjemelésekre kerül sor, bizonytalan a mezőgazdasági termés, tehát nagyon sok olyan tényező van, amelyek további áremelkedéseket is jelentenek. Ezért nagyon valószínűtlennek tűnik az, hogy sikerülne elérni év végére az egy számjegyű inflációt.

Tavaly év végére technikai recesszióba fordult a magyar gazdaság, miután két egymást követő negyedévben, egymás után kétszer mért visszaesést a Központi Statisztikai Hivatal. Milyen folytatással számolnak?

Szinte biztosra vehető, hogy az idei első negyedévben folytatódott a recesszió. Az idei második negyedévben stagnálás lesz az előző negyedévhez képest. És aztán megindulhat az előző negyedévekhez képest egy lassú növekedés. Az év egészében egy fél százalékos visszaesésre számítunk az előző év azonos időszakához képest.

A gazdasági teljesítmények ez a szintű visszaesése mekkora munkanélküliséget okoz, hány álláshelybe kerül?

Tavaly nyártól számítva összesen körülbelül 50 ezer munkahely szűnhet meg. Ebből 25 ezer nagyjából már bekövetkezett, 25 ezer még hátra van. De azért ezek eléggé bizonytalan számok.

#Híradó#Videó#gki#infláció#forint#árfolyam#recesszió#munkanélküliség

Címlapról ajánljuk