Híradó

„Az autistákon nem igazán látható, hogy valami fogyatékkal élnek” – az elfogadásra hívták fel a figyelmet az autizmus világnapján

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. április 2. 18:46

Az autizmus világnapján padon hagyott plüssmackókkal, közös sétával és örömzenével hozták közelebb az emberekhez, mit jelent az autizmus a hétköznapokban. Az autisták képességei fejleszthetőek, ami teljesebb életet adhat nekik. A tájékozottság segítheti az együttműködést, ezért az Autisták Szövetsége egy speciális weboldalt indított.

„Mivel az autistákon nem igazán látható az, hogy valami fogyatékkal élnének, inkább nevelési hibának, meg mindenféle ilyen szülői gondatlanságnak tudják be ezeket a dolgokat” – mondta a Híradónak egy 27 éves debreceni autista lány anyja.

Debrecenben az autizmus világnapján Kék-sétát szerveztek, ami nem csak nevében volt kék: tényleg mindenkin volt valami kék. Autista gyermekek, szüleik, rokonaik és pedagógusaik tettek egy közös sétát a belvárosig.

A világon minden 58. gyermek autistaként születik, Magyarországon legalább 100 ezer család érintett.

Április 2-át még 2007-ben nyilvánította az Egyesült Nemzetek Szervezete az Autizmus Világnapjának, melynek évek óta szimbolikus színe a kék, ami az elfogadást hirdeti.

Ugyanakkor 150 játékot hagyott ott a szolnoki autista szervezet padokon, buszmegállókban, parkokban. A szervezők azt szeretnék, hogy minél több emberhez eljusson, hogy bár az autizmus nem gyógyítható, de fejleszthető, ami az autisták alkalmazkodását segíti a mindennapi élethez. Ezt máig előítéletek övezik, ami elsősorban az információhiányból fakad.

Az Autisták Országos Szövetsége ezért is indította el vasárnap az InfoBázis nevű új weboldalt. Abban bíznak, ez segíti a megértő elfogadást az autizmussal élők felé.

#Híradó#Videó#Életmód#autizmus#világnap#debrecen#top hírek

Címlapról ajánljuk