Híradó

Tönkrevágta a víziközműveket a rezsicsökkentés, már a kormánynak is lépnie kell: jöhet az extra vízdíj a magasabb fogyasztás után

rtl.hurtl.hu

2023. március 29. 19:35

Egy bizonyos mennyiség fölött többet kellene fizetni a vízért, így juttatná plusz forráshoz a működésképtelenség határára jutott víziközmű ágazatot a kormány. Az elképzelésről még nincs döntés, de az energiaügyi miniszter már egyeztetett az érintettekkel – erősítette meg a Híradó kérdésére a Miniszterelnökség vezetője. A Víziközmű Szövetség elnöke szerint azonnali beavatkozásra van szükség.

Tényleg súlyos a helyzet

– ismerte el V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium újonnan megalakult, a víziközmű-ágazatért felelős államtitkárságának vezetője a Víz Koalíció nevű civil szervezet által rendezett konferencián.

A szervezetnél örülnek annak, hogy a kormány már komolyan veszi a kérdést.

„Pozitív fejlemény, hogy úgy érezte a kormányzat, hogy szükség van külön államtitkárságra, amely foglalkozik ennek az ágazatnak a problémáival” – mondta Homoki Andrea, a Víz Koalíció egyik alapítója.

A konferencián az államtitkárt szembesítették a kialakult helyzettel: 

a rezsicsökkentés miatt 2013 óta nem változtak a vízdíjak, így az infláció és az energiaár-robbanás miatt a víziközmű cégek a működésképtekenség határára sodródtak. Egyre több a műszaki hiba is, mert a cégeknek nemcsak a hálózat fejlesztésére és felújítására, de még a fenntartására sincs pénzük.

Kurdi Viktor, a Víziközmű Szövetség elnöke szerint ezért már igencsak sürget az idő,

azonnali beavatkozásra van szükség

– mondta a Híradónak.

„Az azonnali beavatkozás elsősorban egy pénzügyi segítség, arra nézve, hogy a vízműcégek a villamosenergia-számláikat, a munkavállalóiknak a munkabérét és az adóterheiket ki tudják fizetni” – fejtette ki.

Ez azonban csak a jelenlegi működési problémákat tudná orvosolni, a hálózat legalább 1000 milliárd forintos felújítási igényét nem fedezné.

A Víz Koalíció adatai szerint a vízhálózatok várható élettartama 100 év, a jelenlegi ütemben azonban 300 év kellene ahhoz, hogy a teljes hálózatot felújítsák Magyarországon.

A civil szervezet azt is kiszámolta, hogy

Magyarországon az ivóvíz ötöde folyik el a megrongálódott vezetékekből.

Ezt a kormány is elismeri. „A víz csővezeték hálózata az rossz állapotban van, és olyan vízveszteséget jelent most már, ami indokolttá teszi, hogy egy teljes körű áttekintés, csere, rekonstrukció megtörténjen ezen a területen” – mondta Gulyás Gergely a március 23-i kormányinfón.

A Híradó kérdésére a Miniszterelnökség vezetője megerősítette: 

a kormány fontolgatja, hogy a gáz- és áramtarifákhoz hasonlóan a vizet is csak egy bizonyos elfogyasztott mennyiségig kapnának rögzített áron a fogyasztók, efölött többet kellene fizetni. Így juttatnák plusz forráshoz az ágazatot. 

Döntés azonban még nem született.

Nem is lesz könnyű feladat összehozni, az ár ugyanis nem egységes az országban. Ahogy Kurdi Viktor elmondta, a 3200 magyar településen összesen 4000 féle vízdíj van.

Gulyás Gergely szerint az Energiaügyi Minisztérium már dolgozik a vízdíjak egységesítésén.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#víziközmű#energia

Címlapról ajánljuk