Híradó

Bűzlő mocsár keseríti meg a debreceni belváros lakóinak életét

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. március 23. 17:55

Békákkal, nádassal és fészkelő madarakkal teli mocsár áll a debreceni belvárosban, a házak között, már több mint tíz éve. Az RTL Híradó 2013-ban már járt a lakóházban, ahol akkor is ugyanarra panaszkodtak a lakók, mint most. Nyaranta elviselhetetlen mennyiségű szúnyog, a melegben bűzös víz, a házuk romló állaga. A terület új tulajdonosa lakóházakat akar építeni oda, de addig nem temeti be az árkot.

Náddal benőtt vízterület, a felszínén zöld nyálka és békalencse. A medencényi méretű mocsár a házak között áll. Az érintett belvárosi területen élő debreceniek minden nap ezt látják az udvarra néző folyosókról és ablakokból, már több mint tíz éve.

A lakók kitapasztalták, hogy akkor járnak jobban, ha áll benne a víz. Ilyenkor ugyanis a mocsár benépesül, megjelennek benne a békák, amik szívesen fogyasztják a szúnyoglárvákat. Amikor viszont kiszárad, akkor a szél fújja a port.

Tíz éve terjed a bűz

Egy évtizede még sokkal nagyobb volt a tó. Akkor is a lakók mutatták meg a helyet, mert nem tudták mi tévők legyenek: elérhetetlenné vált a terület kezelője.

„A bűz is elviselhetetlen, meg hát ez a látvány, ez nem embernek való"  – panaszkodott akkor az egyik ott élő.

A meder egykor munkagödör volt. 2008-ban egy 20 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot álmodtak ide a beruházók, 2010-re kellett volna átadniuk, de csak a parkolóház készült el. A mocsár a mélyépítési munkák félbehagyása miatt keletkezett. 

A lakók problémái évek óta ugyanazok.

A madarak költenek itt, aztán rengeteg a szúnyog, a szúnyoglárva és hát az a rész eláztatta a háznak ezt a részét, illetve a háznak az ideeső részét

– mutatta az egyik lakó.

A többszintes ház oldalán repedések, a pincében támasztékok. A házban élők azt mondják, a mocsár nem tett jót az épületnek.

A mostani tulajdonos a korábbi cégtől a hiteltartozásuk fedezeteként szerezte meg a területet. Azt írták, rendszeresen karbantartják a területet, például fákat vágattak ki nemrég. Az még tervezés alatt van, mi épül ide, de lakóházakban gondolkoznak. Éppen emiatt nem temetik be a munkagödröt, mert ha elkezdődne az építkezés, nem érné meg nekik egy újabbat kiásni. A mocsár, és a lakók tehetetlensége tehát marad.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#mocsár#debrecen#lakóház#építkezés#ma

Címlapról ajánljuk