Híradó

Utcajogász: Nem etikus a hajléktalanok elleni vészcsengőzésre felhívni az utasokat

Barsi FanniBarsi Fanni

2023. február 27. 17:40

Az utasok csak akkor nyomják meg a vészjelzőt a tömegközlekedésen, ha valóban vészhelyzet van – ezt az Egységes Közlekedési Szakszervezet kéri az utasoktól.  

Naponta több mint egymillióan szállnak villamosra a fővárosban. Kevesen vannak, akik használták már a vészjelzőt, de a BKK a közösségi oldalán azt tanácsolta az egyik kommentelőnek pénteken, hogy vészjelzőn jelezze a sofőrnek, ha hajléktalan van a járaton. A cég később bocsánatot kért.

A megbotránkoztató viselkedésből, vagy az utazási feltételek megsértéséből nem következik, hogy valaki hajléktalan volna, ahogy fordítva se igaz ez az általánosítás. Elnézést kérünk azoktól, akiket ez a hozzászólás bármilyen formában megbántott

– írták.

Az RTL Híradó által megkérdezett jogvédő szerint egyre gyakoribb, hogy a hajléktalanokat hátrányos megkülönböztetés éri.

Nem etikus ezt a sztereotípiát erősíteni, hogy nem a megfelelő viselkedésű emberek, hanem konkrétan a hajléktalanok elleni vészcsengőzésre hívják fel az utasokat 

– mondta az RTL Híradónak Szatmári Andrea, az Utcajogász Egyesület önkéntese.

Rendbontó utasok mindig vannak a villamosokon, az egységes közlekedési szakszervezet egyik képviselője szerint.

„Szombaton a 3-as jelzésű villamoson, hogy egyszerre 3-4 villamosnak is ki kellett állnia a forgalomból, mert utastérszennyezés történt, a renitens utas sajnos a vizeletét odaürítette a villamos ülésére” – mondta Kis Sándor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet villamoságazati elnöke, aki szerint emiatt indokolatlan a vészjelző használata. A jelzésre ugyanis a vezetőnek meg kell állítania a villamost.  

Ha egy járművet vészfékkel megállítok, nem biztos, hogy meg tudja magát tartani egy idősebb utas, esetleg kapaszkodás közben beveri a fejét, megsérül, elesik, ilyenkor ki a felelősség?

 – ezért a jelzőt csak valós veszélyhelyzetben érdemes használni, ha például egy utas rosszul van. A vészjelző vagy a vészjelzőként is használható vészfék általában a kapaszkodók tetején, vagy az ajtók két oldalán található.

Tavaly nagy port kavart az rtl.hu által nyilvánosságra hozott felvétel, amelyen az látható, hogy a budapesti 19-es villamos vezetője az ott utazó két hajléktalan embert megalázó módon zavarta le a járműről. A témával a Házon kívülben is foglalkoztunk.

#Híradó#Videó#Belföld#bkk#budapest#előítélet#komment#utazás#közelekdés#top hírek

Címlapról ajánljuk