Híradó

„Kitolás a néppel” – helyi buszok nélkül kell megoldani az ünnepi közlekedést Sopronban

Simán KláraSimán Klára

2022. december 25. 17:38

Egyetlen vonalon közlekedik a helyi busz Sopronban karácsony két napján, ráadásul csak kétóránként indul, és csak nappal. Újévkor még ez a járat is leáll. A fideszes vezetésű önkormányzat spórolásra hivatkozva döntött erről. A Híradó által megkérdezett utasok szerint ez felháborító, az önkormányzat nem kommentálta az ügyet.

A soproni buszpályaudvarról vasárnap és hétfőn, az ünnep két napján csak helyközi járatok indulnak. 

Spórolásra hivatkozva a fideszes önkormányzat korábban úgy döntött, októbertől jóval ritkábban járnak a buszok, bizonyos járatok pedig végleg megszűntek. Karácsonykor pedig további szigorítás lépett életbe: egyetlen helyi buszjárat indul, csak nappal, és csak kétóránként.

Egy érintett, Dömötör Imre a Híradónak azt mondta, a város külső részeiből gyakorlatilag nem lehet bemenni a belvárosba, és ez problémát jelent azoknak, akiknek nincs autójuk. 

A Lővérekre nincs helyi járat, de egy busz Harkára megy, és a rutinosabbak tudják, hogy azzal oda is eljuthatnak. A fertőrákosi busszal, helyijáratos bérlettel Sopronkőhidáig lehet menni, ezzel lehet eljutni például a temetőhöz. 

A helyi járattal kapcsolatos változás többeket felháborított. Tóth Tamás a Híradónak úgy fogalmazott, hogy a döntés

botrányos.

Ő Brennbergbányára megy, ami tíz kilométer messze van. Úgy fogalmazott:

Kitolás a néppel, én ebédért járok, ide-oda, nyugdíjas vagyok, jövök-megyek, de mindenhova gyalog, mert nem lehet a buszokra számítani. Azt mondják, hogy spórolás, hát szerintem máshol kéne spórolni, nem a lakosságon!

A kertvárosi buszra várt Babos István, aki a lányához igyekezett, három kilométernyire. Szerinte nem tájékoztatták az embereket megfelelően az ünnepeket érintő változásokról. „Kiesnek a járatok, később érünk haza, sokat kell várni, az értesítés meg katasztrofális” – mondta.

Apró betűkkel látszik a felirat, hogy az ünnepek között menetrend-módosításra kell számítaniuk az utasoknak, de az idei döntésről nem látni a megállóban tájékoztatást.

A Sopronhoz tartozó Brennbergbányáig csak az erdőn át vezet út, valószínűleg ezért maradt meg egyedül ez a járat. Több mint egy óra várakozás után indult vissza a városba. Újévkor még ezt sem indítják el az önkormányzati döntés értelmében. 

A Híradó kérdezte a döntés okairól a városvezetést, de választ nem adtak.

 

#Híradó#Videó#busz#tömegközlekedés#sopron#újév#spórolás#önkormányzat

Címlapról ajánljuk