Híradó

Minisztérium: A magyar külügyminiszter döntéseit nem egy cseh kalózpárti politikus véleménye határozza meg

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. október 14. 19:22

Szijjártó Péter nem érti azokat, akik szerint rossz ötlet a párbeszéd az oroszokkal. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Híradónak reagált arra, hogy a cseh külügyminiszter szokatlanul erős szavakkal bírálta Szijjártó moszkvai útjait.

Botrányosnak nevezte a cseh külügyminiszter, hogy Szijjártó Péter részt vett a moszkvai energetikai fórumon. Jan Lipavsky erről csütörtökön, Prágában beszélt, éppen akkor, amikor a magyar külügyminiszter felszólalt az Orosz Energiahéten. A cseh külügyminiszter szerint „Magyarország részben foglya az Oroszországi Föderációval fenntartott kapcsolatainak.” 

Szijjártó Péter az ezzel kapcsolatos kritikákra korábban azt mondta, nem érti azokat, akik szerint rossz ötlet a párbeszéd az oroszokkal. Szeptember végén a külügyminiszter mosolyogva fogott kezet az Ukrajna ellen véres háborút folytató Oroszország külügyminiszterével, Szergej Lavrovval. New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésén tartottak kétoldalú megbeszélést.

Megkérdeztem Szergej Lavrovot, hogy rajtam kívül kivel találkozott az Európai Unióból, de más találkozója uniós külügyminiszterrel nem volt

– mondta akkor a miniszter. A többi európai külügyminiszter nem véletlenül nem találkozott Szergej Lavrovval. Az Európai Unió ugyanis azt kérte, hogy az ENSZ-közgyűlésen ne tárgyaljanak az oroszokkal.

Szijjártó legutóbb szerdán utazott az orosz fővárosba, akkor a Gazprom vezetőjével találkozott, és bejelentette, hogy az orosz állami energiavállalat hosszú távon hajlandó gázt szállítani Magyarországra. Csütörtökön pedig felszólalt az Orosz Energiahét című moszkvai konferencián.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország külügyminisztere a diplomáciában szokatlanul kemény szavakkal ítélte el Szijjártó Péter részvételét az Orosz Energiahéten. 

Jan Lipavsky azt mondta: „Egészen botrányosnak tartom, hogy olyan konferenciára ment, amelyen az Európai Unió szankciós listáján szereplő személyek is megjelentek.” A cseh külügyminiszter szerint „Magyarország részben foglya az Oroszországi Föderációval fenntartott kapcsolatainak”. 

Szijjártó Péter korábban a kritikákra azt mondta, nem érti azokat a nyugati kollégáit, akik szerint rossz ötlet a párbeszéd az oroszokkal: „azok, akik emiatt bírálnak, nem akarják, hogy béke legyen. És azokat, akik emiatt bírálnak, nem érdekli, hogy a magyar embereknek lesz-e energiaellátása, vagy sem.”

A cseh külügyminiszter tegnapi kijelentésére reagálva a Külügyminisztérium a Híradóval közölte: 

A magyar külügyminiszter döntéseit kizárólag a magyar nemzeti érdek határozza meg, nem pedig egy cseh kalózpárti politikus véleménye.

Csehország adja jelenleg az EU soros elnökségét, tehát december 31-ig cseh politikusok vezetik az Európai Tanács üléseit. Lipavsky külügyminiszter egyébként a magyar-orosz viszonnyal kapcsolatban azt is mondta: „azt az elképzelést, hogy velük együtt atomerőművet épít, nem tartom reálisnak”. 

A visegrádi országokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „nem fogadom el, hogy a V4-et valamiféle konzervatív blokknak minősítsék”, de elutasítja a V4-ből való kilépést hangoztató véleményeket is.

#Híradó#Videó#politika#szijjártó péter#rtl#moszkvai energetikai fórum#csehország#v4-ek#diplomácia#oroszország#moszkva#szankciók#orosz háború#jan lipavsky#top hírek

Címlapról ajánljuk