Híradó

Darabokra robbant landoláskor a SpaceX

Horváth B. ÁdámHorváth B. Ádám

2021. február 3. 13:24

Ezúttal sem sikerült egyben letenni a földre a SpaceX rakétáját. A tesztelés alatt álló Starship végső manővereit nem tudták végrehajtani, így az a landoláskor darabokra robbant. A SpaceX mégis sikeresnek értékeli a tesztet, amellyel rengeteg adathoz jutottak.

Az 50 méter magas óriás startja rendben ment Texasban, a Mexikói-öböl partján lévő tesztközpontból. A rakéták begyújtása után a régi budapesti kettes metró hangjára emlékeztető robajjal emelkedett a Starship.

 

 

Tíz kilométeres magasságig juttatták fel a hordozót, hogy aztán belekezdjenek a landolási manőverbe. Eleinte ez is rendben ment. A motorok egymás után kikapcsoltak, majd nagyjából vízszintesre döntötték be a rakétát az ereszkedéshez.

 

 

A leszállóhely felett nem sokkal próbálták újra függőleges pozícióba állítani. Ám ez nem sikerült. Ferdén, ráadásul túl nagy sebességgel ért földet, így aztán felrobbant.

 


A SpaceX állandó kommentátora elismerte, hogy van még mit csiszolni a leszálláson, és emlékeztetett arra, hogy ez csak teszt volt. Ugyanezt a rakétatípust tavaly év végén is kipróbálták, és ugyanígy felrobbant landoláskor. A SpaceX nem szokott nagy ügyet csinálni a hordozók megsemmisüléséből, mert rengeteget tanulnak belőle. Ezúttal is közölték, hogy rengeteg adatot gyűjtöttek, amiket a prototípus következő indításánál felhasználhatnak.

 

 

A gigantikus Starshipből három félét akarnak fejleszteni. Egy 100 tonna terhet alacsony Föld körüli pályára állítani képes változatot, egy tankert, és egy száz ember szállítására alkalmas űrhajót. A nagyszabású tervek szerint ezekkel oldanák meg a missziókat a Holdra és a Marsra.

 

#Híradó#Külföld#spacex#rakéta#felrobbant#landolás#texas#mexikói-öböl

Címlapról ajánljuk