Híradó

Neked fontos a média szabadsága?

rtl.hurtl.hu

2020. július 24. 14:24

Szinte a teljes szerkesztőség, több mint 70 újságíró kezdeményezte a felmondását az Indexnél pénteken. A szerkesztőség azért döntött a csoportos felmondás mellett, mert két napja kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, aki egy hónapja az Index átalakítási terveinek nyilvánosságra kerülésekor a portál függetlenségét jelző barométert átállította a veszélyt jelző zónára.

"Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit."- ez áll az Alaptörvényben.
A MÚOSZ szerint nem egyeztethető össze az alkotmányos előírással az, ami a közmédia, az Origó és a Népszabadság után most az Indexszel is akadálytalanul, a jogállami intézmények szemérmes félrenézése mellett megtörténik. Ezért a MÚOSZ is hív és vár minden, a sajtó szabadságáért aggódó polgárt az Index melletti szolidaritási demonstrációra ma este 18 órától Budapesten a Kolosy téren.

A szimpátiatüntetésre a Mérték Médiaelemző Műhely Facebook oldalán, így reagált:
"A mai nap visszavonhatatlanul a magyar médiatörténet fekete napja lett, az általunk ismert és olvasott Index megszűnt létezni. Alighanem utólag megértjük majd, hogy mi is történt az elmúlt napokban, mi volt az egyes döntések háttere, de az tény, hogy a háttérben jól kirajzolódik a Fidesz médiahegemóniája. A történet messze nemcsak az Indexről, hanem a magyar médiaszabadság felszámolásáról szól. 
Tüntetés lesz ma este Budapesten és tudjuk, hogy sokakat zavar, hogy egy politikai párt jelentette be és szervezi az eseményt, de arra kérünk mindenkit, hogy akinek fontos az ügy, ne maradjon otthon. A médiaszabadság melletti kiállás a mai szimbolikus napon sokkal fontosabb annál, minthogy a tüntetés bejelentőjét méricskéljük. Mutassuk meg sok ezren, hogy ebben az országban fontos a médiaszabadság, fejezzük ki felháborodásunkat, bizonyítsuk, hogy a független médiát értéknek tekintjük. Aki teheti, jöjjön tüntetni (és hozzon maszkot)!"

Gulyás Márton politikai aktivista is kiállt az Index mellett, és ezt írta Partizán nevű Facebook oldalán:
"Arra kérünk minden tisztességes polgártársat, aki Budapesten tartózkodik, és él és mozogni képes, hogy menjen és vegyen részt a tiltakozásban…. Ma egy dolgot lehet tenni, ha fontos számodra a demokratikus nyilvánosság és a sajtó szabadsága: elmenni és résztvenni a tüntetésen. Tedd meg, ha másért nem is, akkor a mai napon megélhetésüket, egzisztenciájukat, jelenüket és jövőjüket vesztett szerkesztőségi tagok érdekében - hiszen ha te lennél a helyükben, neked is fontos volna, hogy a közösség melléd áll-e, vagy szó nélkül hagyja az igazságtalanságot, amit elszenvedni vagy kénytelen…. Ma este tehát az értünk végzett munkájuk miatt kicsináltakkal kell szolidarítanunk - aki megteheti, az tegye meg ezt személyesen is!"

A tüntetést a Momentum Mozgalom szervezi, ők ezt írták a Facebook oldalukon:

"A média a 21. századra ugyanolyan összetartó kapocs lett a nemzetben, mint a nyelv. Az Index.hu és más szerkesztőségek bezárásával közös gondolkodásunkat, közös emlékeinket, közös ügyeinket építik le.
Ezt a közös gondolkodást, ezt a közös szabadságot kell megvédenünk. Nem pártrendezvényt csinálunk, hanem platformot adunk mindazoknak, akikkel hasonló elveket vallunk, függetlenül attól, hogy ki milyen párttal szimpatizál, ki hogyan látja az ország jövőjét. Mindazoknak, akik nem a megalkuvást, hanem a szabadságot választják."

Mi lenne, ha nem lenne? Tették fel maguknak a kérdést az Index újságírói és meg is válaszolták a Nekem az Index videóban.

 

#Híradó#index#tüntetés#sajtószabadág#független média#felmondás#újságíró

Címlapról ajánljuk