Híradó

EGY GÉPEN A PÁPÁVAL: 8 kulisszatitok Ferenc pápa látogatásáról

rtl.hurtl.hu

2019. június 6. 16:32

Ferenc pápa a katolikus egyház történetében először látogatott el Erdélybe. Az egyházfőt Magyarországról csakis az RTL stábja kísérhette el! Összeállításunkból minden kiderül a pápai látogatásról -többek között- az is, hogy mit eszik a katolikus egyházfő, miért kellett átalakítani a pápamobilt vagy, hogy miért változtatták meg az útitervét!

Mit eszik a pápa?

 

 

Ferenc pápa hírhedt ízlésvilágát a vele utazók is megtapasztalták, mivel a bukaresti járat felszállása előtt az újságírók ugyanazt a reggelit kapták, mint maga a pápa! A terülj, terülj asztalkámon különféle sajtok, felvágottak, szendvicsek, gyümölcsök és friss péksütemények között válogathattak a szerencsések. A pápától egyébként sem áll messze a gasztro-világa: kevesen tudják, hogy az egyházi vezető szenvedélyes szakács volt Buenos Aires-i évei alatt. Sőt, mi több 2018-ban még egy szakácskönyvet is kiadott Ferenc séf címmel, amiben kedvenc ételeit mutatja be. Az egyik ilyen a Bagna Cauda, ami lényegében egy szardellával összefőzött fokhagymás mártogatós piemonti specialitás zöldségekkel.
 
Pápai járat

A Vatikán minden egyes pápai út során bérelt géppel utazik: az összes ülésen a pápai címer látható. Az is érdekesség, hogy az operatőrök mindig az ablaknál foglalnak helyet az Alitaliától rendelt gépen. Szerinted is zsúfoltnak tűnik a pápai járat?

 

 

Miért adott az RTL Magyarország mezt a pápának ajándékba?

Ferenc pápa nagy focirajongó, ezért is lepte meg az RTL egy névre szóló mezzel, amit Telkiben írt alá Gera Zoltán és Marco Rossi (edző), valamint a válogatott tagjai. A piros-fehér-zöld színű focimez hátán a Papa Francesco felirat szerepel, azaz Ferenc pápa, amit a katolikus egyházi vezető hatalmas mosollyal fogadott. A másik meglepetés pedig az adjkirály! jótékonysági weboldal által támogatott Vanyarcon élő roma gyerekek különleges rajza volt. Egyébként Ferenc pápa romániai útjának utolsó napján pont a roma közösségek iránti toleranciáról beszélt Balázsfalván.

 

 

Mit viselt a pápa a szentmisén?
 

Ferenc pápa a csíksomlyói misén egy szatmári tervező által készített ünnepi miseruhát viselt, aminek a hátoldalán a romániai pápalátogatás logója, elől pedig a kegyszobor és kegytemplom látható. A jelképeket saját kézzel, aranyszállakkal vitték fel a fehér alapú selyemre.

 

 

Miért érdekes a bukaresti székesegyház?

A bukaresti ortodox katedrálisról kevesen tudják, hogy a világ második legnagyobb alapterületű temploma lesz a római Szent Péter Bazilika után. A Nemzet Megváltása-székesegyházban háromezer szék és összesen akár ötezer hívő is elfér. A különböző becslések alapján az épületkomplexum összköltsége elérheti a 800 millió eurót is.

 

 
Miért különleges a csíksomlyói székelykapu?

A csíksomlyói búcsúra Ferenc pápa egy külön arra az alkalomra épített székely kapun át érkezett, amit annak az emlékére állítottak, hogy a pápa először látogatott el Erdélybe. 

 

 

Miért változtatták meg a pápai útvonalat?

Az egyházfő eredetileg helikopterrel érkezett volna Csíksomlyóra, ám az időjárás miatt Bukarestből Marosvásárhelyre repült, onnan pedig egy – direkt az ő kedvéért átalakított – modern pápamobillal vitték a mise helyszínére.

 

Miért volt különleges a pápamobil?

Ferenc pápa látogatására két egyedi tervezésű pápamobilt gyártottak le a romániai autógyárban. A két járművet még a látogatás előtt a Vatikánban ellenőrizték, hogy megfelelnek-e a biztonsági követelményeknek. Az üvegtetős pápamobilt mindenki megcsodálhatta Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjén, ami az SCV 1-es rendszámot kapta, ami a Vatikán Városállam numero uno-nak a rövidítése.   

 

 

A narancssárga jelzésű zivataros időjárás sem Ferenc pápát sem a zarándokokat nem zavarta, hiszen 110 ezer hívőt regisztráltak hivatalosan a csíksomlyói búcsún. Sokan azt találgatták, hogy van-e esetleg valami baja az egyházfőnek, hiszen többször támogatni kellett, és még az is elfordult, hogy elaludt mise közben. Ez nem is csoda, hiszen a mindig mosolygós pápa decemberben lesz 83 éves, aki korábban azt nyilatkozta, ha egyszer már nem bírja a pápai teendőket, akkor le fog mondani. 

 

#Híradó#egygépenapápával#ferenc pápa#vatikán#csíksomlyó#katolikus#egyházfő#pápamobil#erdély#románia

Címlapról ajánljuk