Híradó

Még nem allergiás a parlagfűre? Hát, most lehet, hogy az lesz

rtl.hurtl.hu

2016. augusztus 31. 14:34

A Tisztiorvosi Szolgálat honlapjának térképe szerint ezekben a napokban Magyarországon mindenhol nagyon magas a pollenkoncentráció. Nyíregyháza és Pécs környékén már „fekete riasztás” van. Ez azt jelenti, hogy egy köbméter levegőben 500-999 darab parlagfű pollen van.

 

Heveny tüsszögés, fokozott orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás és emiatt alvászavarok, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás, szem-fáradékonyság, fáradság- és levertség-érzet, nagyobb alvásigény.  Tombol a parlagfű-szezon.

 
Forrás: oki.antsz.hu

Allergológusok szerint a pollenkoncentrációnak 30 pollenszem/köbméter alatt kell lennie ahhoz, hogy az érzékenyeknél ne jelentkezzenek komolyabb allergiás tünetek. Vagyis a mostani szint már olyan dózist jelenthet, amely allergiássá tehet olyan embereket is, akik korábban nem voltak azok. Akiknek pedig eddig is voltak tüneteik, náluk súlyosbodhat az allergia és akár asztmává is fejlődhet.

A parlagfűvel fertőzött területeket lehetőség szerint kerüljük el, gyermekeinket tartsuk ezektől távol és tegyünk bejelentést a hatóságoknál, önkormányzatoknál az ilyen területekre – tanácsolja az Országos Közegészségügyi Központ.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület adatai szerint Magyarországon két millió embernek okoz allergiás, asztmás tüneteket a parlagfű. Dr. Juhászné Halász Judit elnök videónkban arról beszél, hogy a gyógyszereken túl hogyan enyhíthetik tüneteiket az allergiások.

 

#Híradó#parlagfű#pollen#riasztás#rtl

Címlapról ajánljuk