Híradó

Cuki, csilingel, és ne simogasd munka közben – mi az?

Manger AdriennManger Adrienn

2016. április 27. 3:00

„A vakvezető kutya csodálatos. Vakon születik, később mégis egy vak ember szeme világa lesz”. De hogyan lesz egy szeleburdi kölyökből megbízható társ és mit tehetnek a látó emberek azért, hogy megkönnyítsék vak embertársaik életét? Április 27-e a vakvezető kutyák világnapja.

Magyarországon mintegy 80 ezer látássérült ember él, de csak töredéküknek jut vakvezető kutya: most is 62-en várnak rájuk. A legnagyobb vakvezetőkutya-kiképző iskola a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének csepeli létesítménye. Innen évente kb. 10-12 kutya kerül ki.

Schiff Mónika a kutyaiskola vezetője magyarázta el nekünk, hogy milyen bonyolult és soklépcsős folyamaton kell átmennie egy kutyának ahhoz, hogy vakvezető válhasson belőle.

Schiff Mónika a csepeli vakveztőkutya-kiképző iskola vezetője Fotók: Mezőfi András

 - A tenyésztési programban labrador retriever párosokból nyerünk saját almokat. Ez a fajta nagyon jól alkalmazkodik a megváltozott környezethez, és nem esik nehezére gazdát váltani. Sokan azt hiszik, hogy már kölyökkorban meg lehet mondani, hogy melyik kutyusból lenne ideális vakvezető, de ez nem így van. Vannak ugyan jellemvonásaik, amik már egészen fiatalon megmutatkoznak, figyeljük is őket, de később, a folyamat bármely szakaszában kieshetnek még, egészségügyi, vagy akár mentális problémák miatt. A legfontosabb szűrő a kölyöknevelési időszak. Kölyöknevelőnek bárki jelentkezhet, aki vállalja, hogy a kutya 1 éves koráig ingergazdag környezetben neveli az állatot, természetesen a mi szakmai tanácsadásunk és felügyeletünk mellett. Ezt a szakaszt úgy kell elképzelni, mint az embereknél a bölcsődét, óvodát. Itt szocializálódnak, itt találkoznak először idegen emberekkel, más állatokkal, szokniuk kell a különböző hang – és optikai ingereket, engedelmességre oktatják őket. A legfontosabb, hogy a kutya nyitottá váljon. Ezután következik a 6 hónapos képzési idő, ami során ráépítünk erre a nyitottságra és a vezető munkát tanítjuk meg nekik, valamint engedelmességi vizsgát is tesznek. Másfél éves kora körül jutunk el odáig, hogy egy vak ember mellé adjuk, de azt is komoly kiválasztás előzi meg, mindig a kutyához választunk embert. Az i-re a pontot egy nagyon kemény közlekedési biztonsági vizsga teszi fel, amit a látássérültnek és kutyájának együtt kell sikeresen teljesítenie – árulta el a szakember.

A másfél éves Mandula és kiképzője Renkó Zsuzsanna együtt gyakorolják az akadályok kikerülését

 

Mondanánk, hogy nem a pénzen múlik, de...

A kutyaiskola éves szinten 38-40 kutyával foglalkozik, de közülük csak 12 lesz végül vakvezető. A kutyák etetése, állatorvosi költségei, a másfél hektáros terület fenntartása és a kiképzők bérének összege adja ki, hogy egy vakvezető kutya kiképzése kb. 2 millió forintba kerül. A MVGYOSZ részben állami támogatást kap, nemcsak a kutyaiskolára, hanem minden egyéb szolgáltatására, a többi kiadást adományokból próbálják fedezni, amire nagy szükségük is van.

Mandula munkában

 - Mondanám szívesen, hogy nem a pénzen múlik, de sajnos nem lenne igaz. Ahhoz, hogy több kutyát tudjunk képezni, több munkaerőre lenne szükség, ehhez viszont mind pénz kell - tette hozzá az iskola vezetője.

„A vakvezető kutya nem taxi. Nem arról szól, hogy a gazda mellé áll, és elviszi őt oda, ahová mondják neki, hanem megállással vagy kikerüléssel jelez minden akadályt.”

 

Nem csak a vakoknak segít

2012-ben amerikai mintára létrejött egy együttműködés a MVGYOSZ és a Borsod megyei fiatalkorú fogvatartottak börtöne között. A programban 16-21 éves fiatalok kapják meg a kutyakölyköket és ők nevelik az állatot 1 éves koráig. A program rendkívül sikeres, a kutyanevelésre mindig többszörös a túljelentkezés a börtönben. Ebben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy a kutya mindenkit feltétel nélkül elfogad, és sok fiatal ezt életében először ekkor tapasztalja meg.

A vakvezető kutya lelkileg is jó hatással van a fogvatartottakra Forrás: vgyke.com

Schiff Mónika azt mesélte, a fogvatartottak életében a kutyanevelés mindig pozitív változást hozott.

- Többször előfordult, hogy visszavittük a fiataloknak a már kész vakvezető kutyát és gazdáját. Mivel látják a folyamatot, hogy a kutya munkával honnan hová jut el, ez nekik is segíthet abban, hogy ne a könnyebbik utat válasszák. Lelkileg is jó hatással van rájuk: sokak megnyíltak, más lett a pozíciójuk a börtönben, illetve a családdal is sokkal könnyebben kommunikáltak. Volt olyan fiatalember, aki nem törődött a 10 hónapos kisbabájával, de a kutya után visszacsatlakozott a gyermeke életébe.

„A vakvezető kutya megismeri azokat, akik felnevelték. Látni, hogy a kemény macsó csávóknak mosoly van az arcán és könny a szemükben, mindig hatalmas élmény.”

A vakvezető kutyára egy ember élete van rábízva

Gál Enikő és Bors három éve elválaszthatatlanok. A fiatal lány világ életében szerette a kutyákat, sokat nem gondolkodott a vakvezető kutyán sem. És szerencséje is volt, nagyon rövid ideig, mindössze három hónapig kellett várnia.

Összhang: Enikő és Bors 3 éve elválaszthatatlanok

- Hamar rájöttünk, hogy közöttünk működik a kémia. Bors egy elég határozott kan kutya, én pedig egyből rá tudtam bízni magam, mert annyira jól együttműködtünk az elejétől kezdve -  mesélte Enikő.

A vakvezető kutya vagy kikerüli, vagy megállással jelzi gazdája számára az előtte álló akadályokat, akár az úton található kis repedéseket is. A kutya ilyenkor dolgozik, ezért feleslegesen ne zavarjuk simogatással. Enikő azt mondta, ezt sokan nem értik meg.

- A kutya nem egy gép, ő is szereti, ha foglalkoznak vele. A vakvezető kutyára egy ember élete van rábízva. Ha elvonják a figyelmét és én emiatt elesek, az nem a kutya hibája lesz, hanem azé, aki megsimogatta.

 

Enikő azt mondja, ő Bors előtt is aktív életet élt, de a kutya mindenképp segített neki abban, hogy könnyebben vállalkozzon ismeretlen utakra. A vakvezető kutya sok embernek a szabadságát adja vissza, erről korábban ITT írtunk.

"Vakvezetőkutya-etikett" - van még hová fejlődnünk

Schiff Mónika szerint a dolgok hátterében legtöbbször a tudatlanság áll, igaz ez az olyan esetekre is, amikor a vak embert kiküldik egy boltból vagy kávézóból a kutyája miatt.

- Ezek az emberek nem ismerik a jogszabályt és nincsenek oktatva arra, hogy hogyan kezeljenek egy ilyen helyzetet. Évente 2-3 ilyen eset történik, amire mondhatnánk, hogy elenyésző, egy vak ember számára mégis óriási jelentőséggel bír, hiszen onnantól kezdve ez az egy negatív élmény rányomhatja a bélyegét az egész életére.

Bors a forgalmas utcán, tömegben is feltalálja magát

Enikőt ilyen atrocitás még sohasem érte, sőt ő a legtöbb embertől segítőkészséget tapasztalt, csupán egyszer fordult elő velük baleset.

 - A Nyugatinál mentem le a metróba, és szóltam az ellenőröknek, hogy állítsák le a mozgólépcsőt. Tudtak róla, hogy jövünk, de elfelejthették, vagy nem figyelték, hogy hol vagyunk. Az egyik működő lépcsőt állították le, a miénket pedig elindították. Én elestem, Bors két mellső lábáról pedig lecsípte a körmöt a lépcső. Azt se tudtam, mitévő legyek, én nem tudtam ölbe kapni a kutyát. Nagyon megijedtem. Később írtunk nekik egy levelet, amire egy hónap múlva érkezett egy bocsánatkérés.

 

Kutyája válogatja, de a vakvezető ebek általában 10 éves koruk körül mennek nyugdíjba, de akad olyan állat is, ami még 14 éves korában is dolgozik. A nyugdíjazott kutyusokat 99 százalékban megtartja vak gazdája, de ha mégse tudja megoldani, akkor a kutyaiskolánál mindig várnak rájuk örökbefogadók. Aki egy életen át követte gazdája minden lépését, annak sorsa mindig szemmel van tartva.

(Fotók: Mezőfi András)

#Híradó#vakvezető kutya#MVGYOSZ#kiképzés#labrador#kutya#rtl

Címlapról ajánljuk