Híradó

Mészáros Lőrinc cége újabb milliárdos megbízást kapott

Szondi VandaSzondi VandaLitauszky BalázsLitauszky Balázs

2015. április 29. 18:37

Majdnem tízmilliárdos közbeszerzést nyert Mészáros Lőrinc cége – erről a napi.hu írt. A lap szerint a gázszerelőből lett milliárdos felcsúti polgármester olyan pályázaton nyert, amelynek feltételeit csak a Békés-Drén Kft-vel közös konzorciuma tudta teljesíteni. A projektet uniós pénzből finanszírozza a vízügyi főigazgatóság.

Ömlött a víz Mezőtúrnál két éve. Itt is erősíteni kell az árvízvédelmi rendszert egy 2013 őszi vizsgálat szerint. Idén januárban írták ki az erre a szakaszra is vonatkozó közbeszerzési eljárást. A csaknem 10 milliárdos pályázatnak szigorú feltételei voltak. Például csak olyan cég pályázhatott, amelyik épített már legalább 50 ezer négyzetméter önszilárduló résfalat, amelynek legalább a fele műanyag lemezbetétes, mindezt elsőrendű árvízvédelmi fővonalon és öt éven belül.

A 444.hu már februárban arról írt, hogy ezeknek a feltételeknek csak egy cég képes megfelelni: a Békés-Drén Kft., amihez csatlakozott a felcsúti polgármester cége. Az uniós közbeszerzési értesítőben néhány napja hirdették ki a győztest: a Békés-Drén-Mészáros és Mészáros Konzorciumot, mint egyetlen ajánlattevőt.

A cégek megerősítették: már a szerződést is megkötötték. Szerintük ők csak később értesültek arról, hogy más el sem jutott az ajánlattételi szakaszba. Azt írták: a közös indulást „a jó és egymást kiegészítő szakmai tapasztalat és a saját erőforrások összessége indokolta”. A két cégnek valóban van közös múltja. Szintén az Országos Vízügyi Főigazgatóság írt ki tendert 2013-ban ivóvízminőség javításra, amelyen a két cég konzorciuma a Duna Aszfalttal közösen majdnem 26 milliárdos munkát nyert.

Az Együtt szerint ez az ügy rossz fényt vet az országra, éppen akkor, amikor az Unió nagyítóval vizsgálja a közbeszerzéseket.


#Híradó#megbízás#tender#mészáros lőrinc

Címlapról ajánljuk