Házon kívül

Kitoloncolt gyermekek kálváriája

rtl.hurtl.hu

2010. február 3. 17:37

Magyar nevelőszülőkhöz kerülnek, de csak évek múltán derül ki, hogy milyen állampolgárságúak, és menniük kell az országból.

„A hajtincse, amikor először levágtuk a haját…” - ezt és rengeteg fényképet őriz egy asszony egy kisfiúról, akit több mint egy évig nevelt. Balázs 2 hónapos korában került hozzá. A kisfiú Magyarországon született, de a kórházban az édesanyja lemondott róla. A nő azt állította, román állampolgár, de ezt papírokkal nem igazolta.

A most 17 hónapos Balázst egy hete vitték vissza Romániába, ottani nevelőszülőkhöz. A román és a magyar hatóságok ugyanis végrehajtották a törvényt, amely kimondja, az ilyen gyerekeknek abban az országban kell nevelkedniük, ahonnan az édesanyjuk származik. Az elválás nem csak az asszonyt, de a kisfiút is megviselte.

„Beszéltem a nevelőszülővel. Azt mondta, hogy a gyerek ül az ágyon, folynak a könnyei, nem eszik, és egyfolytában engem keres” – mondta Török Piroska.

A Balázséhoz hasonló helyzetben 40-50 gyerek van ma Magyarországon. Őket nem lehet örökbe fogadni, csak addig maradhatnak a nevelőszülőknél, vagy intézetben, amíg az országok között tart az eljárás - van, hogy évekig. A szociális minisztériumban azt mondták, már dolgoznak a megoldáson.

„Mi arra tennénk javaslatot, de nyilván több tárcának a gondozásában születhet meg egy ilyen módosítás, hogy ismeretlen állampolgárságú gyermek esetében is legyen lehetőség a honosításra” – mondta Katonáné Pehr Erika, a Szociális Minisztérium főosztályvezetője.

A főosztályvezető szerint az új szabályozás leghamarabb egy-két éven belül születhet meg.


Nézze vissza a teljes adást az
#Házon kívül#gyerek#kívül#kitoloncolt

Címlapról ajánljuk