Házon kívül

Nézői vélemények - 2010. január

rtl.hurtl.hu

2010. január 18. 13:23

Dicsérnek, szidnak és segíteni akarnak.

Nézői levelek a 2009. január 14-i adáshoz:



Egy orvos véleménye a BKV-sztrájkról szóló riportunkról
:


Tisztelt Szerkesztőség,

tegnap este leadott műsorukon-Házon kívül-felbuzdulva úgy érezzük mi orvosok,hogy ha a BKV-nál dolgozó buszsofőrök megkaphatták a megfelelő plénumot véleményük kifejezésére,nekünk is meg kéne próbálni.Számos kollégámmal együtt úgy gondoljuk,végre esélyt kéne kérnünk arra,hogy az egészségügyben lévő tarthatatlan helyzetet az emberek megismerhessék kicsit a másik oldalról is,ne csak a beteg oldaláról.Azt,hogy milyen szinvonalon,pénzügyi helyzettel kell megküzdenie mondjuk egy főorvosnak.Mi nem kapunk étkezési utalványt,és sokszor az ügyeleti pénzt sem.Maximum bevétele egy 47 éves,2 szakvizsgával rendelkező 20 éve ugyanott dolgozó osztályvezető főorvosnak 130.00 Ft.Kérem segítsenek nekünk,hogy elmondhassuk mi is ,amit Magyarorszáégon sokan megtehetnek.A véleményünket.

Tisztelettel:Dr.S. K.




Tisztelt Hölgyem / Uram!

Rendszeres nézője vagyok műsoruknak.

A múlt heti adásukban hallottakkal kapcsolatban lenne észrevételem. A riportban a fuvarozócég vs. állami alkalmazottak cafeteria-rendszerét vizsgálták. Volt 1 rész, ahol a bruttó bérekről volt szó, és végül a kormányszóvivőnek adtak igazat, aztgondolom: Tévesen!

A fuvarozó cég ügyvezető-asszonya által felvázoltak alapján a cégüknél az átlag alapbér Br. 158.000Ft (ha jól emlékszem), ez alapján idén 3-4e Ft-al kevesebbet vihetnek haza a dolgozók. Ezt Sz. Domonkos k.szóvivő cáfota. Én úgylátom, mindkét fél igazában van 1 kicsi, mert én is hasonló helyzetben vagyok.

Bruttó alapbérem 130.000Ft. Ez után tavaly kb. 9000Ft adójóváírást "fizettem", amit aztán a következő naptári évben visszaigényelhetek.

Jelenleg felemelték az adójóváírás max. összegét 15100Ft-ra. Így többet vonnak le havonta, tehát egyúttal kevesebb fizetést kapok...igaz többet is igényelhetek vissza, de mikor? 2011 nyarán jó 1,5 év múlva!!!!

Ezeddig alapbérként utaltak 84500 Ft-ot, ezután pedig 79833Ft-ot, vagyis ~4600Ftal kevesebbet, mint eddig. És így már adójóváírás formájában az éves összes fizetésem több, mint 16%át(!!!!!) tartja vissza az állam 1-1,5 évig, mert nekik így jó. 2009ben beadtam az adójóváírásomat azonnal (amilyen gyorsan lehetett), gyakorlatilag februárban. Júniusra kaptam meg az éves adójóváírásomat (bő 100.000Ft-ot), 8 hét késedelemért égrengető 645 Ft késedelmi kamattal!!!

Tehát az éves 1,1M Ft fizetésemből 180.000Ft 1,5 évig nem az enyém, hanem megy az állam zsebébe, hogy majd tőle igényeljem vissza 2011 februárjában, hogy majd nyárra megkapjam. Nevetséges.

Nem is számolgatok, de többszázezer ember többszázezer forintját visszatartják hónapokig...óriási mennyiségű extraprofit.

A cég, ahol dolgozom bő 3000 főt foglalkoztat. NEM utalnak pénteken(ha úgy esnek a naptárban a napok), mert csak abban a 3 napban többtízezer forintot kamatozik a 3000 dolgozó többtízmilliónyi munkabére. Ebből üzemeltetik az ingyenes kávéautomatákat!!!

Tehát igaza van a kormányszóvivőnek, mert papíron több pénzt viszek haza....és igaza van a fuvarozó cég vezetőjének is, mert az a pénz, ami utalásra kerül a dolgozó számlájára többezer forinttal kevesebb, mint tavaly...más kérdés, hogy közel 200.000Ft-ot majd egyszer jósokára megkap az államtól. Az a kenyér, ami ma 200Ft jövő nyárom mennyi lesz?

Üdv,
T. P.

...........................

Tisztelt Szerkesztőség!

Nem tudtam megállni, hogy ne írjak a legutóbbi műsorukkal kapcsolatosan, ahol a köztisztviselőkről volt szó. Egy önkormányzatánál vagyok köztisztviselő 2004. óta. Jelenleg gyeden vagyok kisfiammal, de megyek vissza dolgozni. Miért? Mert muszáj! Nagyon szépen bemutatták a műsorban, hogy egy köztisztviselő átlagosan, ha jól emlékszem kb. 270.000 Ft-ot keres. Szép ez az általánosítás, csak a gyakorlatban ez nem így van. Azok a köztisztviselők, akik a minisztériumokban dolgoznak biztosan nagyon magas fizetéseket visznek haza, hát mi "kicsik", akik az önkormányzatoknál dolgozunk minimálbért, bérminimumot, vagy annál pár ezer forinttal többet keresünk. Az én fizetés, ha májusban visszamegyek dolgozni nem fogja elérni a garantált bérminimumot, így arra fogják kiegészítéseni. Szép mondhatom, az államot szolgáljuk és ennyit érünk! Mi vagyunk azok, akik nap, mint nap szembe találjuk magunkat azzal, hogy az önkormányzatoknál ügyet intéző ügyfelek elmondják, milyen jó nekünk, hallották a tv-ben milyen jól keresünk. Győzködhetjük is őket, hogy ez nem így van, nem hiszik el! A műsorban a cafetéria kapcsán azt is elmondták, hogy egyes minisztériumoknál mennyit fognak kapni a köztisztviselők, de az kimaradt, hogy az önkormányzatoknál a törvényben előírt minimum kerül csak "kifizetésre". A bérünk évek óta be van fagyasztva, arra nem gondolnak, hogy mi is emberek vagyunk, nekünk is el kell tartani a gyerekünket, nekünk is ki kell fizetni a rezsi költségeket, illetve lakást törlesztünk.
Ne haragudjanak, de felháborodtam ezen az általánosításon, ami a műsorban elhangzott, kérem, amennyiben lehetőség van rá, szánjanak rá pár percet egy adásból és mondják el azt is, hogy az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők milyen keveset keresnek.
Köszönöm!
M. SZ.

...................................................

Tisztelt Cím!

Nézve műsoruk szombati ismétlését,nem tudtam elmenni szó nélkül a közférában lévő plusz juttatásokról szóló riportuk mellett.
Én ,és sokan mások dolgozunk úgy a közszférában, hogy semmilyen plusz juttatást nem kapunk,csak a havi bérünket...aminek a közszférában lévő jövedelmekhez képest szégyenletes..Hogy is leghetséges ez ma Magyarországon?
Amíg nem kerültem be az állami gépezetbe, elképzelhetetlennek tartottam ezt a szituációt amiben talán ezrek is bele vannak kényszerülve.Na de a saját példa:
Magyarországon a Munkaügyi Központokban előszeretettel használják a következő módszert, így az én "munkahelyemen" is.
Különböző pályázati vagy egyéb alapon működő szervezetekkel" lezsírozzák," hogy papíron alkalmazzák az állami szerv által alkalmazni kívánt ,lehetőleg felsőfokú végzettséggel rendelkező jelöltet, aki ténylegesen a közszférában fog dolgozni,de papíron egy egész más szervezet alakalmazásában áll, sőt sok esetben megint csak papíron, a munkavégzés helye nem is az adott Hivatal... de ugye ezt senki nem vizsgálja, hogy mit keres ott egy egész más szervezetnél alkalmazásban lévő személy...
Magyarul, ha azt a példát vesszük, hogy dolgozik az adott hivatalban 30 fő, abból 15 kb ktv, a maradék ilyen-olyan szervezettel szerződésben álló személy...hozzáteszem a munkaszerződések is falsok,mivel nem azt tesszük mint külsős munkatársak, amire pappíron akalmaznak, hanem ugyanezt amit a köztisztviselők tesznek kb 2-szer annyi bérért,illetve a műsorukban elhangzott plusz juttatásokért.Teszem azt előfordul, hogy egy irodán belül dolgozik "ilyen és olyan " jogviszonyban lévő munkavállaló, ugyanazt a feladatot látja el, csak egész más jövedelemért...
Levelem megírását akkor határoztam el, amikor a kormányszóvívő azt nyilatkozta: jár a cafeteria, és nem nyúlnak hozzá, mert a köztisztviselők sokat dolgoznak.Ez igaz, főleg a jelenleg csak növekvő munkanélküliség hatására a Munkaügyi hivatalban tényleg jóval többet kell dolgozni...Na de mindenkinek többet kell dolgozni , aki ott dolgozik.

Kérdezem én,ez hogy lehetséges, és hogy nem tűnik fel felsőbb szinten-Minisztériumban pl- hogy működik ennyi köztisztviselői létszámmal egy ekkora szervezet?? Vagy ott is tisztában vannak a tényleges helyzettel, és spórolásképpen ez a megoldás elfogadott, mondván többet tudnak szétosztani egymás között?? Az sem szemetszúró, hogy napi téma a médiában, hogy növekszik a munkanélküliségi ráta, és évek óta nem vettek fel embert státuszba? Vagy csak az jön le, hogy működik a hivatal, milyen szuperek az ott dolgozók, hogy ugyanannyi fővel ezt is megoldják??
Szerinten felháborító, ha a fenti példát vesszük: 30 ember dolgozik, látja el egy szervezet munkáját, és az azért járó plussz juttatást 15 ember között osztják szét??Nem is beszélve az óriási bérkülönbözetről, ami a ktv és egyszerű "külsős" munkatárs jövedelme között van.Természetesen, ha ezt firtatjuk, lehetne a válasz az: te nem arra a munkakörre vagy felvéve mint a köztisztviselő.. És ez igaz is.Munkaszerződés szerint nem arra vagyunk alakalmazva,de ténylegesen igen..Aminek nyoma is van:határozatok,kérelmek stb, amiket mi hozunk, pedig ez szabálytalan...És természetesen minden ilyen külső szervezetnél dolgozó munkatárs hallgat, fél, hogy a határozott idejű munkaszerződésének nem lesz folytatása,ha szólni mer, vagy egyáltalán véleményt mer formálni a megalázó helyzetről, amibe belekényszerül(t)..Mert ugye dolgozni kell...

Üdvözlettel: egy Munkaügyi Központban dolgozó felsőfokú végzettségű "külsős" munkavállaló

........................................................

T. Műsorvezető !

Megrőkönyödve néztem tegnap este a fuvarozó vállalkozó nehézségeit , borzasztóan hiányoltam , hogy őnagysága mennyi jövedelméről mondott le ? Azt meg senki ne mondja , hogy egy kamionos br . 160 eft-ért dolgozik , mert szemberöhögöm .Törvénysértő már maga az is , hogy hatórás szerződéssel nyolc ( vagy több) órát dolgoztatja az embereit ( mert az kizárt , hogy az emberek önként és dalolva írtak neki alá ) Ha alá is írták csakúgy lehet , hogy szürkén fizet nekik ,amivel egyébként kihasználja szorult helyzetüket , meglopja a táppénzüket és nem utólsó sorban az öregségüket – mert ugye a nyugdíja is ez alapján lesz számítva .

Azontúl , hogy egyetértek azzal , hogy az állami szektor bizonyos részei túl vannak fizetve , azért azt nem kell elfelejteni , hogy a mai nehéz gazdasági helyzet a válságon túl a magyar kis és középvállalkozóknak köszönhető, akik szerény becslésem szerint 100 milliárdos nagyságrendben csaltak a rendszerváltás óta adót és tb-t pályázati pénzeket . Mondom ezt úgy , hogy 15 éve ebben a környezetben dolgozom .

Jelen munkahelyemről azért akart a tulajdonos elküldeni , mert látta , egészségi problémám kezelését egyre rosszabbul bírtam , és nem akarta , hogy a egyharmad táppénzt ő fizesse. és ez is csak azért nem jött össze neki , mert túl sokat tudtam . Egyébként még megvárom az idei mérlegüket , és ha ugyanazt a csalást látom benne , mint a 2008-asban akkor azonnal engedem el a mellékelt levelet .

E levéllel csak annyi volt a célom , hogy nehogy sajnáljuk már a vállalkozókat , mert ugyanúgy hazudnak és meglopnak bennünket , mint bármelyik politikus .

Mivel szürkén béreznek az adócsökkentésből eredő megtakarításokat is elteszik .

Azt nem állítanám , hogy becsületes vállalkozó , de hogy nagy része tolvaj , azt bátran kijelentem .

Üdvözlettel V. L.

..............................................





#Házon kívül#bkv#sztrájk#kívül

Címlapról ajánljuk