Házon kívül

„Azt kérdezik, hogy »te nem félsz a haláltól?« Hát nem a francot!” – gyógyíthatatlan betegek, akik csatlakoztak Karsai Dániel ügyéhez

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. december 20. 5:03

Béla, Erzsébet, Móni és Péter mind gyógyíthatatlan betegek, akárcsak a kegyes halál ügyében pert kezdeményező Karsai Dániel. Mindannyian olyan döntést szeretnének hozni életük végéről, amihez Magyarországon nincs joguk. Csatlakoztak tehát az alkotmányjogász harcához, miközben egyre kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, és csak idő kérdése, mikor fordul rosszabbra az állapotuk. A Házon kívül riportjában Moskovics Judit beszélgetett velük.

Erzsébet és Béla az idegsejtek fokozatos pusztulásával járó, gyógyíthatatlan ALS-ben szenved, akárcsak Karsai Dániel. Rögtön írtak az alkotmányjogásznak, amikor látták a tévében, hogy felvette a harcot az életvégi döntés jogáért. 

Nagyon aranyosak voltak, pro bono elvállalták a Béla ügyét is. Úgyhogy az ő nevében is adtak be Strasbourgba beadványt

– mondta Marcsi, Béla felesége. A férfi évtizedeken át szobafestőként dolgozott. Néhány éve még „úgy ment fel a létrán, mint egy macska” – jegyezte meg felesége a Házon kívül stábjának. 

Bélának korábban is gyakran volt baja az egészségével. Szívinfarktus, tüdőbetegség, ízületi problémák, de még csípőprotézissel is folyton nyüzsgött. Aztán tavalyelőtt egyszer csak elaludt vezetés közben. Nem történt baj, de furcsa izomgörcsei lettek, éjszaka nem tudott elaludni, majd váratlanul eszméletét vesztette. Motoneuron betegség – állapították meg, de hogy ez pontosan mit jelent, nem részletezte az orvos. Ezután tíz hónap telt el. Már csak görnyedve, segítséggel tudott járni, amikorra új időpontot kaptak az orvosához. Az ALS szót akkor hallották először.  

Azt mondtam, hogy altassanak el

– emlékezett vissza Béla a szörnyű pillanatra, amikor meghallotta a diagnózist. A doktor elmagyarázta neki, hogy életmentő beavatkozást megtagadhat, de azt nem kérheti, hogy vegyék el az életét.

Gondolkodtam az öngyilkosságon. Valahogy ettől meg kell szabadulni, mert ez sehogyan sem jó

– vallott korábbi nyomasztó gondolatairól Béla. Feleségének már a nap 24 órájában ügyelnie kell rá, mert a férfi többé nem tudja egyedül ellátni magát. 

Ezért is akarok méltósággal meghalni, hogy nekik az életük hátralévő ideje ne ez legyen. Fiatalok még a családtagjaim is, éljenek úgy, ahogy nekik jól esik 

– érvelt a férfi, aki feleségét félti a legjobban, attól tart, hogy az asszony egyszer csak beleroppan az ápolásába. 

Egy másik érintett, a sclerosis multiplexben szenvedő Móni így fogalmazta meg hasonló gondolatait:

Nem kívánom senkinek, hogy feküdjön a vizeletében, a kaksiban, és ne tudja az orrát közben megvakarni.

A betegekben közös, hogy sokáig fogalmuk sem volt, hogy milyen kimenetele lehet a betegségüknek. Azóta, hogy tudják, állapotuk bármikor kínkeservesre fordulhat, Karsai Dániel ügye új reményt adott nekik.

Remélem, hogy a többieknek is ez ad erőt, hogy az életünk ezen drámai szakasza egy jó ügy szolgálatában telik el.

– mondta az alkotmányjogász.

A teljes riportból – amit a fenti videóra kattintva érhetnek el – kiderül:

  • ki volt az egyetlen magyar politikus, aki fogadta Karsai Dánielt a parlamentben, és lehet-e nemzeti konzultációra számítani az ügyben. 
  • Megismerhetik Péter és Móni történetét, akik huszonévesen ismerkedtek meg, és már akkor mindketten szklerózis multiplexben szenvedtek. Azt is őszintén megosztották a Házon kívül stábjával, hogy mit tennének, ha bármelyikük arra kérné a másikat, hogy segítsen az eutanáziában.
  • Dunavölgyi Erzsébet is megosztja történetét, akinek a Párbeszéd országgyűlési képviselője szervezett gyűjtést egy scalamobil nevű, lépcsőjárásra is alkalmas berendezésre, aminek segítségével kerekesszékkel is könnyedén eljuthatna bárhova. Erzsébet beadványa is ott van a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának asztalán. Sorstársaival bíznak a sikerben, azaz hogy szabadon dönthetnek majd életük méltó befejezéséről.
#Házon kívül#Videó#egészség#als#karsai dániel#Szklerózis Multiplex#betegek#strasbourg#ma

Címlapról ajánljuk