Házon kívül

„Szia haver! Van egy rossz hírem, haldoklom” – Karsai Dánielnek négy hónap kellett, mire tudott beszélni a halálról

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. október 18. 14:25

Az eutanázia kérdését néhány héttel ezelőtt Karsai Dániel alkotmányjogász hozta be újra a köztudatba. Mivel tudja, hogy gyógyíthatatlan beteg, jogi harcba kezdett azért, hogy ő maga dönthessen halála időpontjáról. Még azelőtt, hogy az élete, ahogy fogalmazott, szenvedéssel teli, puszta létezéssé degradálódna. Mostani állapotához szinte már hozzászokott. „Az ember egy megszokó gép, mindenhez hozzászokik. Idővel majd belehal, de ezt meg nem kell megszokni” – egyebek közt erről is beszél Karsai Dániel a Házon kívül riportjában.

Én minden nap abban a félelemben élek – nem folyamatos rettegésben – de ha eszembe jut, több mint nyomasztó, hogy ennek a betegségnek a végén, amely egy teljes bénultság állapota, mihez fogok kezdeni.

Karsai Dánielnél két éve nyáron jelentkeztek az első tünetek. Tavaly augusztusban jött a diagnózis: gyógyíthatatlan, úgynevezett ALS betegségben szenved. A központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért felelős izmai fokozatosan elpusztulnak. Ami teljes bénulással, a végén fulladással jár. Ma már csak kerekesszékben tud közlekedni a 46 éves alkotmányjogász.

„Szia haver! Van egy rossz hírem, haldoklom” – Karsai Dánielnek négy hónap kellett, mire tudott beszélni a halálról
Fotó: Házon kívül

„Mivel minden nap felébredek, és a valóság minden nap rám nyitja az ajtót, de ez van. Mit csináljak? Ezzel együtt kell élni. Ennek dacára próbálok minél értelmesebb életet élni” – mondta. Minden nap dolgozik, színházba, moziba jár, szeretteivel találkozik. Teljes az élete, ugyanazt csinálja, mint bárki más, csak leszűkített fizikai térben.

Nagyon sok ügyetlenség van, ami hihetetlen nehézséget okoz. Például én nem tudok egyedül enni, nyelni tudok, de nem tudok egy kenyeret megfogni, meg kell fürdetni mindennap, mert nem tudok egyedül megfürödni

– tette hozzá.

Ezekben professzionális segítséget kap, ápolók jönnek hozzá minden reggel és este. Azt mondja, ezt is meg lehet szokni.

Minden huszadik alkalommal az embert picit zavarja, de istenigazából meg lehet szokni. Az ember egy megszokó gép, mindenhez hozzászokik. Idővel majd belehal, de ezt meg nem kell megszokni

– árulta el.

„Szia haver! Van egy rossz hírem, haldoklom” – Karsai Dánielnek négy hónap kellett, mire tudott beszélni a halálról
Fotó: Házon kívül

Logopédushoz jár, sőt, angol nyelvű logopédushoz is. Mert élete legfontosabb perére készül, talán a karrierje szempontjából is a legfontosabbra. Azt szeretné elérni, ha eljön az idő, dönthessen arról, hogy befejezi az életét. November 28-án tárgyalják az ügyét Strasbourgban, jövő év elején lehet ítélet.

A videóban Karsai Dániel arról is beszél:

  • hogy hogyan dolgozta fel a diagnózist,
  • hogyan tudta elfogadni a fizikai állapotát,
  • és miért vállalta a nyilvánosságot.
#Házon kívül#Videó#karsai dániel#als#eutanázia#strasbourg#rtl

Címlapról ajánljuk