Házon kívül

Valaha világhírű gyár volt, most rothadás és emberi ürülék szaga hatja át az elhagyatott épületet Budapest szívében

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. szeptember 6. 9:54

Budapest XIV. kerületében, Zuglóban, a város egyik viszonylag drága részén áll egy régi, elhagyott gyárépület. Tele van szeméttel, hajléktalanok költöztek be az elhagyott épületekbe, és eltüzelnek mindent, amit csak találnak. A szomszédok félnek, hogy egyszer felrobban a gyár, ahol egykor vegyi anyagokat gyártottak, és még most is tele van mindenféle gyanús üvegekkel. Minden hatóságot megkerestek, ami csak létezik, de semmi sem történt. A Házon kívül stábjával most bejárhatják az elhagyott gyárat.

Hatalmas, évek óta elhagyott gyárépület a fővárosban, Zugló kertvárosi részében, drága társasházak szomszédságában. Már messziről látszik, az ablakokat leszedték, betörték. Közelebb érve érezni a bűzt: rothadás, emberi ürülék szagát. Bárki ki-be járhat. A területet megszállták a hajléktalanok.

A Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője, Várnai László kalauzolta el a Házon kívül stábját az elhagyott gyárban. Az udvaron halmokban áll a szemét, a csatornákat is szeméttel fedték be, a fém csatornafedeleket ugyanis már rég leszerelték és eladták.  Többen is laknak az elhagyott gyár területén.

Korábban az RTL Híradó is forgatott a gyár területén:


Balog József és felesége egy éve és nyolc hónapja élnek a gyárban. Vizük van, a telek végéből, a tűzcsapból nyerik. Áram persze nincs, ahogy fűtés sem. 

A szomszédos társasházak lakói szerint a gyárba beköltöző hajléktalanok nem fával fűtenek, hanem elégetnek mindent, amit az udvaron találnak.

A PET-palackoktól kezdve a matracokig, szóval minden elképzelhetőt, emiatt aztán télen vannak napszakok, amikor nem tudunk ablakot nyitni, mert olyan büdös van

 – panaszkodott Dr. Kollár Ernő, az egyik környékbeli lakó.

Várnai László  szerint a korábban ott működő Reanal Finomvegyszergyár világhírű gyár volt, amely a világ minden részére – Dél-Amerikától Nyugat-Európáig –  szállított árut valutáért, és mintegy 900 ember dolgozott itt.

Valaha világhírű gyár volt, most rothadás és emberi ürülék szaga hatja át az elhagyatott épületet Budapest szívében
Valaha világhírű gyár volt, most hajléktalanok lakják

 

Gyártottak ott Aspirint, chloroformot és egyéb vegyszereket. A több mint százéves gyárnak most nincs gazdája, a cég ugyanis felszámolás alatt áll, és nem is őrzi senki. A problémáról az önkormányzat is tud, de a polgármester azt mondja: tehetetlenek. A csődbe ment gyár felszámolója ugyanis visszaadta az ügyet, az új felszámoló pedig még nem kapta meg.

A videóból kiderül,

  • milyen elképesztő állapotok uralkodnak az elhagyott gyár területén.
  • Mitől tartanak leginkább a környékbeli társasházakban élők, mi jelenthet veszélyt az egészségükre?
  • Hogyan reagált a Pest Vármegyei Kormányhivatal a Házon kívül megkeresésére, és hol tart a korábban megígért vizsgálat?
  • Hogyan rendeződhet a terület sorsa?

 

 

#Házon kívül#Videó#Belföld#zugló#szemét#gyár#hajléktalanok#bűz#veszélyes#ingatlan#gyógyszergyár#ma

Címlapról ajánljuk