Házon kívül

Drogdílerek foglya lett egy nógrádi falu

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. május 3. 10:17

Vanyarcon egy éve minden megváltozott. A településen élő gyerekek nemrég még Ferenc pápának küldtek rajzot, ma viszont már drogdílerek és kábítószerfogyasztók tartják rettegésben a falut. A Házon kívül stábja elment járőrözni a polgárőrökkel, akik kaptak már halálos fenyegetést azért, mert meg akarják védeni az otthonukat. A kábítószer miatt egyre több a betörés, még az exrendőr polgármester anyósához is bementek. A helyiek senkitől sem kapnak segítséget.

„Azok, akik éjszaka járnak haza a munkahelyükről legtöbbször félnek, úgyhogy mindig jön valaki eléjük” – mesélte Bálint Csabáné, akit a faluban csak Erzsónak hívnak. Huszonhét éve él Vanyarcon a családjával, néhány hónapja viszont csatlakozott a férjéhez, aki éjszakánként polgárőrködik, mivel saját szemével akarta látni, hogy mi történik a falu utcáin. Szerinte magukra maradtak, nem áll mellettünk sem a rendőrség, sem a falu vezetősége.

Van egy kis falu Nógrád megyében, ahol az emberek többségét drogosok tartják rettegésben
Erzsó az itt élők tiszteletét elsősorban azzal érdemelte ki, hogy tizenhárom éve működtet egy közösségi házat, ahol délutánonként hátrányos helyzetű gyerekeknek tart fejlesztő foglalkozásokat.

Tavaly valami megváltozott

Erzsó 27 éve él a faluban a családjával. Saját gyermekei mellett nevelőszülő is. Az itt élők tiszteletét elsősorban azzal érdemelte ki, hogy 13 éve működtet egy közösségi házat, ahol délutánonként hátrányos helyzetű gyerekeknek tart fejlesztő foglalkozásokat. 

Négy évvel ezelőtt ezek a gyerekek küldtek az RTL közvetítésével közös rajzot Ferenc pápának. 

Erzsó a közösségi házban találkozott először a két-három anyukával, akik hetente többször jelentkeztek nála, mert nem tudtak ételt adni a gyerekeiknek. Mikor megkérdezte, hogy lehet ez, azt a választ kapta, hogy nem tudnak mit csinálni, mert miután megkapják a családi pótlékot, egyből tovább is kell adniuk a dílernek, mert a párjuknak tartozása van a drog miatt.

„Állandóan arra jövünk ki, hogy valaki ordibál. Ittasak, és annyira be vannak állva, hogy belekötnek akárkibe” – mesélte Váczi Edit, aki családjával a falu egyik csomópontjában él és szintén csatlakozott a járőröző polgárőrökhöz. Azt mondják, a szomszéd faluban a kamaszok mellett kisiskolástól kezdve, még a legkisebbek is kábítószereznek. Szerintük a drog megfertőzte a falut.

A szintetikus kábítószereket egymás között, pár száz vagy pár ezer forintért adják-veszik, tehát olcsóbb, mint az alkohol

– mesélte egy helyi lakos, hozzátéve, hogy a hatása is sokkal intenzívebb, mint egy üveg tömény szeszesitalnak, amire már nem is lenne keret, kábítószerre viszont van. A polgárőrök próbálják nyomon követni a dílerek útját. Azt mesélik, hogy nemrég a helyi temetőbe vitte egy díler a drogot, ott elrejtette, és a vevők oda mehettek érte. Ez rendszeres volt, de miután a dílerek rájöttek, hogy kiderült az elosztás módja, pillanatok alatt változtattak. A falubeliek pedig csak futnak az események után.

„Akiről tudjuk, hogy lopásokkal foglalkozik, vagy fogyasztó, vagy terjesztő, azoknak a mozgását követjük” – mesélte Erzsó, akinek 23 éves lánya, Bogi, nemrégen költözött vissza hozzájuk két kisfiával, mert férje kábítószerfüggő lett. A férfi ugyanazt az olcsó szintetikus drogot használja, mint amit a faluban árulnak, és kristálynak neveznek.

Legjobban a kristálycukorra hasonlít, de sárgább és tömörebb. Ezt törik szét, hevítik és annak a füstjét a szájukon keresztül szívószállal szívják

– magyarázta Bogi, aki szerint azért ilyen olcsó, mert otthon állítják elő bármilyen boltban beszerezhető alapanyagokból. A szer azonban iszonyú függőséket tud okozni. 

A végén már mindenedet odaadod a drogért, még anyádat is odaadnád hogy még egyszer beállj 

– mondta Bogi.

Van egy kis falu Nógrád megyében, ahol az emberek többségét drogosok tartják rettegésben
Bogi azt is pontosan tudja, hogy a legtöbben miért nyúlnak ehhez a droghoz a környezetében. 

A drog miatt egyre több a betörés

Két hét alatt 46 betörés történt a faluban, még a polgármester anyósát is kirabolták. „Bejött ez a kábítószer, és jött a nagy rablás, ami korábban nem volt soha Vanyarcon” – mesélte a Házon kívülnek egy ott élő nő.

Van egy kis falu Nógrád megyében, ahol az emberek többségét drogosok tartják rettegésben
„Tőlünk is mindent kiraboltak. A TV-től kezdve, az élelmiszeren át mindent” –mondta egy érintett.

A betörők 77 házba mentek be január óta, Erzsóék sem úszták meg. Évekig gyűjtögettek új ablakokra és bejárati ajtóra – miután megvették őket, mindet ellopták az udvarról, ezért már az ő házukon is kamera van. A rendőrök információi szerint kilenc, Erzsóék szerint viszont tizenketten vannak, akik „járják a települést és rablással foglalkoznak”. Ebből jelenleg ketten ülnek börtönben, a többiek szabadlábon vannak.

A polgármester anyósát is kirabolták

– mesélték, többek között ezért is remélték, hogy nem hagyja szó nélkül az eseményeket. Szabó Sándor, Vanyarc első embere egyébként maga is rendőr volt. A megyében is dolgozott, és azt mondta, hogy Nógrád megye rendőrsége mindig létszámhiánnyal küszködött, és ez ma sincsen másképpen. 

Arra is volt példa a polgármester szerint, hogy elkaptak egy elkövetőt majd helyhiányra hivatkozva elengedték a fogdából.

A helyiek szerint a rendőrségnél hiába tesznek feljelentést, sokszor, ha el is indul az eljárás, bizonyíték hiányában nem tudnak mit csinálni. A biztonságuk érdekében egyre többen inkább kamerát szereltetnek a házukra, vagy a kutyákban bíznak. „Én már voltam kétszer bent, azt mondták, hogy én hallgassam ki azt, aki elmondta, hogy kik voltak ott a betörésnél. Hát mi vagyok én, nyomozó?” – tette fel a kérdést az egyik nő, akitől korábban loptak, az őt ért kár félmillió forint.

Van egy kis falu Nógrád megyében, ahol az emberek többségét drogosok tartják rettegésben
Próbálják nyomon követni a dílerek útját. 

A falubeliek a saját kezükbe vették az irányítást, néhány család összefogott és úgy döntött, szabadidejében járőrözni és információkat gyűjteni jár. Összeszedtek egy csapatot és együtt dolgoznak éjszakánként. Volt, hogy azokat rendszámokat írták fel, ami nem volt ismerős. Volt, akiről – miután központilag lekérdezték – kiderült, hogy forgalmi nélkül vezetett. Többen egyelőre nem csatlakoznak a csapathoz, mivel a résztvevő családokat már mind megfenyegették.

A szegénység vezet a droghoz

Bogi szerint a munkanélküliség és az anyagi nehézségek vezetnek ahhoz, hogy a falubeliek a droghoz nyúljanak, amit sokan ki is használnak. 

Erzsó például arról beszélt a Házon kívül stábjának, hogy vannak már olyan vállalkozók, akik nem pénzzel fizetnek, hanem droggal. 

A betörések mögött is sokszor orgazdák állnak, akik a lopott holmik értékének töredékét adják csak az általában előre megrendelt áruért. Szerinte az sem visszatartó erő, hogy a függők tudják, hogy életveszélyben vannak. Tavaly egy nap három fiatalért jött a faluba a mentő, mert rosszul lettek – idézte fel, volt aki bele is halt ebbe.  

Bogi olyat is látott, hogy a reggeli 7:30-as busz mellett – ami a diákokat az iskolába viszi –, már ott állt a díler és várta a gyerekeket. Ez pár évvel ezelőtt volt – tette hozzá –, és akkor nem a kristályról volt szó, hanem a fűről. Ehhez képest nincsenek drogprevenciós programok a településen. A polgármester azt ígéri, majd lesznek, annak azonban nem sok értelmét látja, hogy járőrözni is menjen, amire nem egyszer kérték a polgárőrök. A helyiek közben egyre kétségbeesettebbek. Már Erzsó is arról beszél, hogy ha nem áll melléjük a rendőrség, az ügyészség és a helyi önkormányzat, akkor el kell menni, és szerinte nem csak ő fog így dönteni.

#Házon kívül#Videó#Belföld#drogdíler#drogkereskedelem#drogkereső#szintetikus drogok#bűncselekmény#bűnügy#vanyarc#ma

Címlapról ajánljuk